Impresionată de soarta copiilor sărmani, o adolescentă din Slobozia a decis să aducă personajele îndrăgite din povești mult mai aproape de sufletele lor. Ea a inițiat un proiect prin care cere cărți cu povești tuturor celor care nu le mai citesc, iar apoi le donează Spitalului Județean de Urgență Slobozia, cu scopul de a înființa o bibliotecă pentru secția de Pediatrie a unității medicale. Până acum a reușit să adune de la prieteni și cunoscuți peste 200 de cărți cu basme. (VEZI ȘI: NASA A PREMIAT O ELEVĂ DIN CĂLĂRAȘI PENTRU PROIECTAREA UNEI NAVE SPAȚIALE)
Bianca Toloș are 17 ani și învață la cel mai bun liceu din Slobozia, Colegiul Național „Mihai Viteazul”. Ascultă muzică rock și jazz, merge la festivaluri de profil și adoră să călătorească. Dar, dincolo de toate aceste activități, pe care orice tânăr de-o seamă cu ea le are, Bianca își face timp pentru a-i face să zâmbească pe copiii sărmani, care nu se pot bucura să asculte poveștile cu zâne, Feți Frumoși, balauri și zmei pentru că nu are cine să le citească.
„Orice copil trebuie ajutat să-și trăiască copilăria, să se bucure de eroii din povești, așa cum am făcut fiecare dintre noi când eram mici. Am decis să fiu și eu unul dintre susținătorii cauzei lor!”, mărturisește adolescenta pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Tânăra din Slobozia a fost membră în mai multe asociații și fundații care militau pentru drepturile tinerilor, însă a renunțat să mai colaboreze cu acestea și a decis să meargă pe cont propriu. Așa că s-a decis să realizeze propriul său proiect: o bibliotecă încărcată de cărți cu povești pentru copiii internați pe secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență din Slobozia.
Decizia a luat-o în urma unei experiențe pe care a trăit-o pe propria piele și despre care povestește cu însuflețire: „Am fost internată în secția Pediatrie și, de plictiseală, am început să citesc dintr-o carte pe care o aveam la mine. În același salon cu mine era un copil care voia să coloreze, însă părinții lui nu și-au permis să-i cumpere o carte de colorat pentru că erau prea săraci. Așa am decis să fac tot posibilul să-i ajut pe copiii internați, să aibă și ei posibilitatea să citească povești sau să poată colora, atunci când ei doresc”. (CITEȘTE ȘI: CUM A DEVENIT FRANCEZA ”A DOUA LIMBĂ OFICIALĂ” LA… RÂMNICU SĂRAT!)
Pentru a pune în practică ideea pe care a avut-o Bianca a trebuit să simtă pe pielea ei ce înseamnă birocrația din administrație. I s-a explicat că proiectul bibliotecii din secția de Pediatrie poate fi realizat, însă doar în condițiile în care devine voluntar al Spitalului Județean de Urgență Slobozia.
După ce a stat la cozi pentru acte, a așteptat să primească aprobări ștampilate și a completat formulare interminabile, Bianca a devenit voluntar cu acte în regulă al spitalului din Slobozia. Și, potrivit informațiilor oficiale, se pare că la momentul de față este și singurul voluntar care trece pragul unității medicale.
„Nu mi-am imaginat că poate fi atât de complicat, însă am reușit în cele din urmă să devin voluntar la spital și sunt tare mândră de faptul că am avut parte de succes”, declară Bianca pentru CANCAN.RO, SITE-UL NR. 1 DIN ROMÂNIA.
Cu ajutorul prietenilor și al cunoscuților, Bianca a reușit să strângă primele 200 de cărți cu povești pentru copiii internați în Spitalul Județean de Urgență Slobozia. Drumul spre biblioteca pe care o visează este însă mai lung decât părea la prima vedere, mai ales că ea trebuie să găsească și sponsori care să o susțină financiar pentru realizarea proiectului.
Totuși, primul pas a fost făcut, în sensul că a găsit locul ideală pentru amenajarea bibliotecii: sala de lectură a secției de Pediatrie. (NU RATA, AICI: OLIMPICA LA ENGLEZĂ E PROFESOARĂ LA 16 ANI PENTRU COPIII DINTR-UN SAT DIN TELEORMAN)
„Sala de lectură este o cameră simplă, cu un pat și un raft în care se aflau doar trei cărți. Vom da viață acestui loc și-l vom umple cu cărți”, spune Bianca, încântată de proiectul pe care îl realizează.