Miliardarul Beny Steinmetz a fost reținut pe aeroportul din Atena din cauza unei grave avarii în transferul datelor despre ridicarea avizului roșu al Interpolului, solicitat de România.
Miliardarul israelian Beny Steinmetz este reținut în Grecia, în urma condamnării sale la Curtea Supremă a României pentru tranzacții frauduloase cu terenuri. O ”notificare roșie” a fost emisă de Interpol pentru a pune în aplicare pedeapsa de cinci ani de închisoare care i-a fost pronunțată, dar Steinmentz a fost reținut, chiar dacă ordinul de detenție a fost anulat în toate țările europene, înainte de zborul său către Grecia.
Lui Steinmetz i se permite să se deplaseze liber în jurul Greciei, dar nu are voie să părăsească țara până când chestiunea este clarificată.
Steinmetz a pus la bătaie banii cu care Remus Truică, prin firma Reciplia, a cumpărat drepturile litigioase de la Paul al României asupra averii sau asupra a ceea ce considera el că era averea bunicului său, regele Carol al II-lea.
Judecătorii arată în motivarea sentinței că Steinmetz a cumpărat drepturile litigioase, deși știa de la casa de avocatură Țuca, Zbîrcea și asociații, prin raportul de due dilligence întocmit de avocatul Robert Roșu, că sunt șanse foarte mici să recupereze pe căi legale averea regelui Carol al II-lea.
”Inculpații Truică Remus, Tal Silberstein și Steinmetz Benyamin au avut în vedere atât posibilitățile financiare de care dispuneau, dar și conexiunile relaționale la nivel politic și social, inculpatul Tal Silberstein desfășurând activități de consultanță politică pentru prim ministrul și președintele României, aspect ce îi conferea cel puţin ipotetic un avantaj”, se arată în motivare.
”Implicarea inculpatului Steinmetz Benyamin în constituirea și coordonarea activității grupului infracțional organizat este dovedită de contribuția majoritară pe care acesta a avut-o la finanţarea proiectului (potrivit memorandumului din 2.11.2006, Riverside Real Estate, controlată de Steinmetz Benyamin, finanţa 80% din cele 14 milioane de euro ce urmau a fi investite, în timp ce STG Ventures Ltd. şi inculpatul Truică Remus contribuiau cu 20%) pentru susţinerea acțiunilor ilicite derulate în vederea dobândirii bunurilor revendicate de Al României Paul Philippe, deşi cunoştea încă dinainte de încheierea contractului din 1.11.2006 că cel din urmă nu este persoană îndreptățită la retrocedare, aspect atestat în mod neîndoielnic de conţinutul raportului de due diligence întocmit de S.C.A. TZA şi care a fost comunicat în luna octombrie 2006 societăţii BSG, controlată de inculpat.
Sursa foto: Arhiva Cancan