Beneficiile uleiului de argan. Cum îl poţi folosi la înfrumuseţare
Din păcate, arganul este un arbore ameninţat de defrişări. Creşte în regiunea de sud-est a Marocului, iar uleiul său este folosit de secole de femeile unui trib şi datorită proprietăţilor sale cosmetice. Cercetătorii au descoperit cu multă vreme în urmă care sunt beneficiile uleiului de argan.
Iată, de fapt, la ce foloseşte uleiul de argan. Pentru că uleiul de argan a devenit extrem de atractiv şi pentru industria farmacetutică, pădurea de argan a început să fie supraexploatată.
Beneficiile uleiului de argan. Protejează părul de razele soarelui
La sfârşitul anilor `90, reprezentanţii UNESCO au clasificat arborele de argan ca făcând parte din patrimoniul mondial şi astfel a devenit pădurea o rezervaţie a biosferei.
Beneficiile uleiului de argan sunt numeroase în cosmetică. Hrăneşte părul uscat, îi dă strălucire şi îl protejează împotriva razelor de soare. Tocoferolul, un antioxidant pe care îl are fructul de argan întârzie îmbătrânirea tenului şi apariţia ridurilor. Mai mult, după un tratament cu ulei de argan, tenul va fi mai neted şi mai luminos.
Există studii care arată că uleiul de argan are concentraţie importantă de vitamina E. Conţine Omega 3, Omega 6 şi Omega 9, la fel ca uleiul de măsline, însă este mai bogat în varietăţi de vitamina E, antioxidanţi care elimină radicalii liberi şi neutralizează procesul de oxidare al celulelor.
Beneficiile uleiului de argan. Hidratează pielea şi părul
Uleiul de argan este folosit în principal în industria frumuseţii, are efect antiinflamator, hidratează pielea şi părul şi e un excelent energizant. S-a constatat faptul că poate grăbi procesul de vindecare al ţesuturilor. De exemplu, poate ajuta în cazurile de vărsat de vânt, arsuri ale pielii sau zgârâieturi.
Uleiul de argan mai poate fi folosit în tratarea unor afecţiuni ale pielii precum eczemele, psoriazisul, varicela sau acneea. Aplicat imediat după duş, uleiul de argan are rol de a hidrata pielea. Previne uscarea şi crăparea mâinilor şi creşte rezistenţa şi sănătatea unghiilor.
Nu este foarte popular în bucătărie, însă poate fi pus la salate sau la mâncăruri gătite precum supe sau cele pe bază de peşte sau cartofi. Dă un miros uşor de nucă. Deocamdată nu există contraindicaţii. Potrivit studiilor, singura precauţie ar fi să nu-l aplicaţi dacă aveţi răni sau pielea este foarte iritată.