Beneficiile sfeclei roşii. Cunoscută mai mult că fiind „protectoarea” ficatului, sfecla conţine vitamina C, fier, cupru, fosfor şi magneziu.
Beneficiile sfeclei roşii. Sfecla roşie este numită şi „leguma minune” datorită uimitoarelor beneficii pe care le are pentru organism. Sucul de sfeclă, în combinaţie cu măr şi lămâie, este plin de antioxidanţi şi datorită nivelului ridicat de nitraţi naturali este recomandat pentru îmbunătăţirea circulaţiei sanguine.
Pe lângă numeroasele vitamine atât de necesare organismului nostru: A, C, E, B1, B2, sfecla roşie este leguma care are cea mai mare cantitate de vitamina K. De preferat este că sucul de sfeclă roşie să se consume proaspăt. Are efect puternic antiinflamator şi datorită complexului de vitamine este recomandat să se consume dimineaţă pentru un aport energetic optim pentru întreagă zi.
Beneficiile sfeclei roşii. În cazul în care aveţi probleme cu glanda tiroidă, sfecla vine în ajutor în reglarea hormonilor, graţie conţinutului de iod. De asemenea, combate celulele canceroase, este un „medicament” natural ce întăreşte sistemul imunitar şi stimulează producţia de celule roşii, eliminând toxinele din corp.
Cercetările au demonstrate că betacianina, substanţă care da culoarea roşie, încetineşte cu peste 12% progresia tumorilor mamare, de prostată şi nu numai.
Sfecla roşie, dacă ar fi consumată regulat, ar scădea tensiunea arterială, reducând decesele cauzate de bolile cardiovasculare. Potrivit unui studiu din 2011, al Universităţii din Wake Forest, sfecla roşie poate împiedică dezvoltarea demenţei mulţumită oxidului nitric ce are rolul de a creşte fluxul de sânge către creier, jucând un rol important şi în prevenirea bolii Alzheimer. Mai mult, datorită efectului alcalin, sucul de sfeclă roşie este eficient şi pentru a calmă hiperaciditatea din stomac, în cazul neplăcutelor gastrite.
Leguma „minune” are şi rol laxativ datorită fibrelor pe care le conţine, ajutând la reglarea tranzitului intestinal. Specialiştii recomandă ca sfecla roşie să fie consumată crudă, pentru că altfel îşi poate pierde din proprietăţi.
Beneficiile sfeclei roşii. Este delicioasă stoarsă proaspăt în blender cu puţin măr sau lămâie şi morcov, sau în salatele de crudităţi, cu ţelină şi alte legume sănătoase sau puteţi face foarte simplu un borş delicios la care puteţi adaugă cartofi, ceapă, puţin pătrunjel, morcov, ţelină şi desigur borş din tărâţe.
Sucul de sfeclă roşie poate fi consumat de oricine, ba chiar şi de bebeluşii de peste 6 luni sau de femeile însărcinate, cu atenţie la dozaj. Se recomandă că o cură să înceapă cu doze mici, de la două linguri pe zi, urmând că doză să crească treptat până la un pahar pe zi şi asta pentru că organismul să se obişnuiască cu efectul detoxifiant puternic pe care îl are asupra ficatului şi colecistului, evitând astfel provocarea greţurilor.
Atenţie însă, la unele persone care consumă această legumă, urină poate capăta culoarea roşie. Nu vă speriaţi, asta nu indică vreo afecţiune ci doar incapacitatea organismului de a asimila anumiţi nutrienţi. Curele se ţin trei săptămâni, sau o luna, crescând dozajul treptat pentru a evita efectele neplăcute.