Beneficiile ceaiului de trifoi. Există două specii de trifoi, al şi roşu, care sunt folosite ca plante furajere, dar cu multe proprietăţi terapeutice. Se poate administra intern, sub formă de incizie sau macerat la rece. Extern se pot face comprese.
Beneficiile ceaiului de trifoi. Trifoiul conţine uleiuri volatile, fitosteroli, flavonozide (izoflavone cu acţiune estrogenică), acizi fenolici, acid salicilic, cumarine, saponozide triterpenice, mucilagii, lecitină, vitamina A, E, C, B2, B3 şi substanţe minerale. Se spune că are proprietăţi sedative, antiseptice, antiinflamatoare, diuretice şi mineralizante.
Trifoiul roşu are şi conţinut important de fitoestrogeni şi protejează integritatea oaselor, prevenind demineralizarea acestora. Pot beneficia de calităţile trifoiului şi femeile fertile. Mai exact, poate fi folosit ca adjuvant în tratarea unor afecţiuni ginecologice, prevenind riscul de infertilitate asociat infecţiilor sexuale.
Beneficiile ceaiului de trifoi. Cercetătorii mai spun că trifoiul roşu are în compoziţie şi substanţe precum acidul salicilic şi fenolii, care au o acţiune antiinflamatoare asupra articulaţiilor, planta fiind recomandată în atenuarea durerilor reumatice date de gută sau de spondilită. Şi persoanele cu predispoziţie de formare a cheagurilor de sânge şi, implicit, de tromboze pot utiliza trifoiul, deoarece acesta are şi proprietăţi anticoagulante. Trifoiul roşu are şi efect diuretic, fiind util pentru eliminarea excesului de apă din organism.
De asemenea, foarte important, trifoiul roşu stimulează apariţia fluxului menstrual în caz de amenoree şi reglează ciclurile neregulate şi dureroase.
Şi pentru bărbaţi e foarte important, pentru că previne formarea tumorilor maligne, iar ceaiul consumat zilnic este indicat pentru prevenirea cancerului de prostată.
Beneficiile ceaiului de trifoi. De la trifoiul alb sunt utilizate florile uscate. Acestea sunt bogate în minerale şi se folosesc ca adjuvant în caz de convalescenţă sau de infecţii care sărăcesc organismul de nutrienţi. Florile de trifoi sunt bune în cazul gripelor şi răcelilor, pentru că ajută la reechilibrarea organismului.
Trifoiul roşu are mai multe indicaţii terapeutice decât cel alb. Se spune că este un aliat pentru creşterea fertilităţii la femei, datorită conţinutului ridicat de izoflavone. Potrivit unor studii, o parte dintre aceste substanţe, pe care le conţine şi trifoiul roşu, imită acţiunea estrogenului, hormonul sexual feminin.
Preparatele din flori de trifoi roşu sunt recomandate în deranjamente stomacale şi intestinale, fiind sedative şi laxative şi, totodată, un regulator al traficului gastro-intestinal. Studii recente arată că preparatele de trifoi roşu sunt şi un agent de stimulare a imunităţii organismului. Trifoiul mai este indicat în afecţiuni ale prostatei, afecţiuni ale căilor respiratorii, osteoporoză, boli de rinichi, spondiloză.
Ceaiul de trifoi este contraindicat la femeile însărcinate. Această plantă conţine substanţe care pot declanşa contracţii uterine şi avort. Nici femeile care alăptează nu trebuie să consume preparate din trifoi. De asemenea, nu au voie nici persoanele cu tulburări de coagulare a sângelui, precum şi persoanele cu tendinţa de a sângera cu uşurinţă.