Beneficiile ceaiului de sunătoare. E bun la stomac, tratează insomnia, te ajută să te laşi de fumat, dar…
Studii recente au demonstrat că ceaiul de sunătoare este eficient şi în cazuri de anxietate şi depresie uşoară, mai ales că are mai puţine reacţii adverse decât antidepresivele. În plus, ceaiul de sunătoare ar ameliora durerile de urechi cauzate de otită.
Beneficiile ceaiului de sunătoare. Ajută la slăbit şi combate insomnia
Consumat frecvent, ceaiul de sunătoare poate ameliora funcţionarea bilei, fiind recomandat în special în prevenirea dischineziei biliare şi a colecistitei. Sunătoarea sprijină circulaţia sanguină şi ajută la eliminarea retenţiei de apă, favorizând şi scăderea în greutate. Ceaiul de sunătoare este foarte bun şi pentru tratarea insomniilor, deoarece creşte producţia de melatonină, hormonul care stimulează somnul profund.
Beneficiile ceaiului de sunătoare. Are efecte antifumat şi hidratează tenul
Pentru că diminuează senzaţia de dependenţă de nicotină, ceaiul de sunătoare este un bun adjuvant şi în cazul în care vreţi să vă lăsaţi de fumat. De asemenea, ceaiul de sunătoare este benefic şi pentru piele. Aplicat sub formă de comprese, ceaiul de sunătoare este indicat pentru tenul iritat, uscat, ridat. De asemenea, este un remediu excelent şi pentru micile tăieturi sau arsuri la nivelul pielii, favorizând cicatrizarea acestora.
Ce contraindicaţii are ceaiul de sunătoare
Mare atenţie, însă, pentru că există şi contraindicaţii în consumul ceaiului de sunătoare. Cereţi părerea unui specialist înainte de a-l bea, deoarece efectele sale sunt puternice. De exemplu, nu ar fi indicat persoanelor care urmează tratamente cu anticoagulante, contraceptive orale, medicamente antiastmatice, antihipertensive sau imunosupresive. Consumul în exces poate conduce la tulburări digestive precum diaree sau crampe abdominale, greaţă sau reacţii alergice ale pielii, anxietate, disfuncţie erectilă, ameţeală, gură uscată sau migrene. Sunătoarea poate, de asemenea, să crească sensibilitatea pielii şi a ochilor la lumina solară puternică. Nu este recomandată nici femeilor însărcinate sau copiilor sub 14 ani, pentru că nu se cunosc eventualele efecte adverse care ar putea apărea în cazul lor.
Sunătoarea (Hypericum perforatum) este cunoscută şi sub numele de pojarniţă, iar în unele zone din ţară i se mai spune drobişor, fălcăţea, harnică, închegătoare. (VEZI AICI: Ceaiul verde are proprietati miraculoase! Nici nu stiai ca il poti folosi la asa ceva)
Este o plantă erbacee, perenă, cu tulpină dreaptă, ramificată în partea superioară, uşor lemnoasă în partea de jos, înaltă până la un metru. Frunzele conţin numeroase pungi secretoare, dând impresia că prezintă puncte translucide, de unde şi denumirea de „perforatum” dată acestei specii. Florile sunt grupate în vârful tulpinii şi ramurilor. Înfloreşte din iunie până în septembrie. Fructul este o capsulă ovală. Produsul vegetal folosit în diverse tratamente este reprezentat de părţile terminale (de 20 – 30 de centimetri) înflorite (Herba Hyperici). Florile de sunătoare se culeg în zile uscate şi însorite, din iunie şi până în septembrie, prin tăiere cu foarfeca. Se usucă la umbră, în loc bine aerisit, întinse în strat subţire, pe hârtie sau pânză. După uscare, se păstrează în pungi de hârtie ori săculeţi de pânză în locuri uscate şi întunecate.