Beneficiile ceaiului de rostopască. 10 secrete pe care trebuie să le ştii

De: Cancan
Publicat: 31/10/2017 | 16:00

Beneficiile ceaiului de rostopască. De-a lungul timpului, rostopasca a fost considerată una dintre cele mai puternice plante folosită pentru a trata diverse afecţiuni medicale.

Rostopasca este o plantă erbacee, perenă, care se întâlneşte în păduri şi în grădini, la câmpie şi în zona montană. Face parte din familia Papaveraceae. Numele ştiinţific vine din greacă şi înseamnă „rândunică”. Planta ar fi primit această denumire datorită faptului că înfloreşte în aceeaşi perioadă în care sosesc rândunelele.

În tratamentele naturiste i se mai spune negelariţă pentru că era folosită în trecut, încă din Evul Mediu, în extirparea negilor. De asemenea, popular mai este cunoscută şi drept buruiana de cele sfinte, gălbănare, mac sălbatic, scânteiuţă sau negeloasă.

Beneficiile ceaiului de rostopască. Protejează celulele hepatice

Printre altele trebuie să treceţi pe lista cu beneficiile ceaiului de rostopască faptul că vă ajută la producerea şi eliminarea de bilă, protejează celulele hepatice, reduce spasmele care pot apărea la nivelul căilor biliare şi tractului intestinal şi menţine concentraţia normală a bilirubinei, colesterolului şi grăsimilor în sânge.

Ceaiul de rostopască contribuie la menţinerea sănătăţii pielii. Se utilizează şi ca adjuvant în afecţiuni precum: dischinezii biliare, colecistite acute şi cronice, colici hepatobiliare, hepatite cronice, ciroză hepatică, litiază biliară, spasme ale tractului gastrointestinal, tuse spastică, tumori de esofag, pancreas, ficat, plămâni.

Beneficiile ceaiului de rostopască. Atenţie, pot apărea intoxicaţii

La nivel extern, rostopasca  poate fi folosită atunci când apar răni, fistule, dermatoze, psoriazis, infecţii cronicizate ale pielii, negi, bătături, cheratită, tumori cutanate.

Trebuie să aveţi grijă, pentru că pot apărea şi intoxicaţii. De obicei, apare la doze mari, peste 7 grame pe zi. Se manifestă prin stare de vomă, diaree, colici abdominale, halucinaţie sau dureri de cap. De aceea, este indicat să consultaţi un medic înainte de a începe o cură cu rostopască. Le este interzis consumul copiilor sub 14 ani, femeilor însărcinate sau care alăptează.

Poate fi folosită, la indicaţia medicului, sub formă de pulbere, dar se face şi infuzie. Ceaiul de rostopască se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată, care se adaugă aproximativ 250 de mililitri de apă clocotită. Se lasă în jur de 15 minute, la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea în cursul zilei. Mare atenţie, nu depăşiţi o cană de infuzie pe zi.