Cele mai importante beneficii pentru sănătate ale cătinei includ capacitatea fructelor acestui arbust de a reduce inflamaţia, de a preveni anumite tipuri de cancer, de a calma afecţiunile gastrointestinale, de a scădea tensiunea, precum şi de a îmbunătăţi vederea, a încetini procesul de îmbătrânire şi a ajuta sistemul imunitar. (VEZI ŞI: Beneficiile strugurilor. Pot preveni cancerul, bolile de inimă, constipaţia, dar ajută şi la tratarea acneei)
Fructele de cătină sunt considerate super-alimente, datorită concentraţiei incredibile de nutrienţi, minerali, vitamine, antioxidanţi, precum şi acizi organici, inclusiv flavonoizi, aminoacizi, fenoli şi carotenoizi, spun specialiştii. De altfel, fructele de cătină au fost folosite în medicina tradiţională încă de pe vremea lui Ginghis Han. Ele sunt consumate fie sub formă de extract, fie ca atare. Din frunzele de cătină se poate face şi ceai.
Sucul de cătină conţine substanţe care ajută la încetinirea răspândirii celulelor canceroase. Componentele organice ale fructelor de cătină au un conţinut ridicat de antioxidanţi, care ajută la neutralizarea radicalilor liberi, periculoşi pentru metabolismul celular. Pe lângă impulsul pe care îl dă sistemului imunitar, sucul de cătină menţine sănătatea pielii, a gingiilor şi a dinţilor, dar şi întăreşte oasele. Concentraţia crescută de vitamina C ajută la vindecarea mai rapidă a oricăror răni. (CITEŞTE ŞI: Beneficiile ceaiului verde. Îmbunăţeşte performanţele creierului, te ajută să slăbeşti, păstrează sănătatea dinţilor şi…)
Carotenoizii din cătină protejează vederea, încetinind evoluţia degenerescenţei maculare. Cătina previne, de altfel, şi formarea cataractei, ajutând, totodată, la îmbunătăţirea vederii de noapte.
Pe de altă parte, uleiul de cătină îmbunătăţeşte semnificativ nivelul colesterolului, păstrând echilibrul acizilor graşi în organism. Prin eliminarea colesterolului rău, se reduce probabilitatea de a face ateroscleroză, atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale. Tensiunea arterială scade şi ea. (NU RATA, AICI: Beneficiile sucului de portocale. Previne pietrele la rinichi, ajută circulaţia, face pielea strălucitoare şi…)
Fructele de cătină sunt şi un bun regulator al nivelului de zahăr din sânge, fiind indicate diabeticilor. Studii recente au arătat că nivelul mare de vitamina C din fructele de cătină poate ajuta la creşterea aportului de fier în organism, asigurând un flux sanguin stabil.
Sucul de cătină mai este folosit şi în afecţiunile gastrice, precum şi în alinarea durerilor musculare, datorită însuşirilor sale antiinflamatoare. Ca un bonus final, fructele de cătină au impact şi în încetinirea procesului de îmbătrânire, eliminând petele de bătrâneţe şi ridurile.
Avertisment: Dacă suferiţi de tulburări de coagulare a sângelui, fructele de cătină pot fi periculoase, deoarece încetinesc coagularea. Dacă luaţi deja medicamente pentru tensiune sau suferiţi de hipotensiune, fructele de cătină nu mai sunt o alegere bună. Ca de obicei, trebuie să consultaţi un medic, înainte de a face schimbări majore în dietă. (VEZI ŞI: Beneficiile sucului de varză. Conţinutul scăzut în calorii vă ajută să slăbiţi văzând cu ochii)