Energizantul a ajuns o băutură esenţială pentru oamenii activi din zilele noastre. Această licoare conţine un ingredient minune, despre care foarte puţină lume ştie ce înseamnă cu adevarat: taurina.
Taurina este un acid aminoetilsulfonici prezent în secreţia biliară, iar împreună cu colina formează acidul taurocolic. Se prezintă sub formă de cristale albe, solubile. Acestă substanţă este produsă şi de organismul nostru, în special în muşchi, creier, inimă şi sânge. O persoană care cântăreşte 70 kg are în mod natural aproximativ 70 g de taurină distribuită în tot corpul, adică de 70 de ori mai multă taurină decât o cutie de băutură energizantă, care conţine 1000 mg.
Uneori, în condiţii de stres sau de efort fizic, organismul uman elimină prin urină o cantitate mai mare de taurină şi e posibil astfel ca această substanţă să nu mai fie sintetizată suficient. În acest caz putem recurge la consumul unei băuturi energizante pentru a compensa deficitul de taurină.
Ceea ce poate nu toată lumea ştie este faptul că taurina din băuturile energizante este o substanţă sintetică, produsă de companiile farmaceutice şi nu este derivată din produse animale, cum ar fi din taur.
Faţă de calea naturală de sinteză a taurinei descrisă anterior, este bine de ştiut că în practică, taurina este sintetizată pornindu-se de la cisteină, metionină şi vitamina E, sau se utilizează taurina naturală provenită din intestinul bovinelor.
Taurina sintetică se obţine din acid izethionic, care, la rândul său, provine din reacţia etilen-oxidului cu o soluţie apoasă de bisulfit de sodiu. În produsele care conţin taurină, aceasta nu provine nici pe departe, aşa după cum cred unii, din urină şi spermă de taur (cu menţiunea că, într-adevăr, multe mamifere produc în testicule compusul respectiv, deci taurina este desigur prezentă în cele două lichide biologice anterior amintite).
Oricum, în produsele alimentare se încearcă utilizarea substanţei din surse non-animale, în aşa fel încât vegetarienii să poată accepta fără probleme consumul.
Ionut Chiperi