Șefa Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta din București, Beatrice Mahler, a vorbit la un post de televiziune despre riscurile la care se pot expune turiștii, dar și persoanele care locuiesc în zona în care a avut loc explozia de la Midia Năvodari.
”Din fericire, după cum au spus și reprezentanții ANM, informațiile meteo sunt favorabile unei compoziții a aerului calitative. Când avem orice modificare calitativă a aerului, compușii poluanți produc local reacții inflamatorii care favorizează infecțiile virale și bacteriene. Lucrurile pot fi agravate la persoanele cu afecțiuni cronice, se pot produce acutizări ale afecțiunilor de bază”, a spus medicul.
”În acest moment, potrivit autorităților, nu este un pericol pentru cei care sunt pe malul mării. Dacă va fi emisă, este bine ca, pe perioada în care există avertizarea, să evităm expunerea la poluanți, să rămânem în casă cu geamurile închise, astfel încât aparatul respirator să fie cât mai protejat de noxele care afectează mucoasa respiratorie și plămânii”, a mai explicat Beatrice Mahler.
ANM a emis un comunicat referitor la evoluția circulației aerului după explozia urmată de incendiu de la Midia Năvodari. ”La ora 13:00 circulația aerului este relativ slabă în imediata apropiere a solului, iar la înălțimi de pe peste 30…40 m, vântul sufla slab, cu viteze de peste 15 – 20 km/h, din direcție predominant nordvestică. Având în vedere simulările modelelor numerice rulate în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie privind evoluția norului de fum din zona Petromidia-Năvodari, se apreciază că circulația aerului va continua să fie din sector predominant nord-vestic – vestic, astfel că evoluția norului de fum va fi de ușoară deplasare către est – sud-est (spre mare). După orele 17:00 – 18:00, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, respectiv averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, vijelii și grindină.”, se arată în comunicat.
Sursa foto: Captura Video Youtube