Bauturile si alimentele prea reci pot distruge smaltul dintilor
Cum tratam sensibilitatea dentara „De fiecare data cand beau sucuri reci, simt o senzatie de durere la dinti. Aceasta dispare dupa cateva minute, dar sunt ingrijorata. Cat de grav este si cum as putea scapa de aceasta problema?” Carmen Raspuns: Odata cu venirea verii, avem intr-adevar tendinta de a ne racori cu o limonada, un ceai cu gheata, bauturi carbogazoase reci, fresh-uri sau chiar apa direct din frigider. Expunerea brusca a dintilor la rece este un factor de durere si trebuie evitata, de exemplu, prin folosirea unui pai. In plus, dincolo de disconfortul pe moment, expunerea danturii la temperaturi scazute duce in timp la distrugerea smaltului. Trebuie sa tinem cont de faptul ca smaltul, odata distrus, nu se mai reface. In ceea ce priveste durerea de dinti, este necesar ca in primul rand pacientul sa investigheze sanatatea dentara, mai ales prezenta cariilor. Cariile produc distrugerea smaltului si a dentinei, straturile care protejeaza pulpa dentara, ce cuprinde vase si nervi. Exista si carii superficiale, care nu provoaca dureri mari si nu sunt observate de pacient, dar in timp au efecte negative asupra danturii, de aceea este recomandat un consult stomatologic. Daca nu exista carii netratate, atunci problema poate fi sensibilitatea sporita a dintilor sau, in termeni de specialitate, hiperestezia dentinara. Pasta de dinti cu nitrat de potasiu si apa de gura cu un continut ridicat de fluor ajuta la tratarea pe cont propriu a dintilor sensibili. Daca situatia nu se schimba dupa cateva saptamani de folosire, consultati medicul stomatolog care va poate recomanda tratamente profesionale pe baza de produse desensibilizante (geluri si solutii speciale). In afara de distrugerea smaltului, expunerea la bauturi foarte reci este daunatoare dintilor si pentru ca, de cele mai multe ori, acestea au si un aport important de zahar. Din aceste motive, bauturile responsabile de aparitia cariilor (carbogazoase, citrice, energizante, cafea sau alcool) nu trebuie sa aiba contact prelungit cu suprafata dentara. Foarte importanta este clatirea gurii cu apa dupa consumul de sucuri de fructe, bauturi acidulate, fresh-uri, vin rosu, cafea. Periajul se poate realiza numai dupa 1/2-1 ora de la momentul consumului.