Bauturile carbogazoase provoaca obezitate
Cercetarile internationale au demonstrat ca sucurile carbogazoase contribuie la dezvoltarea obezitatii, diabetului, pietrelor la rinichi, osteoporozei si la cresterea tensiunii arteriale. Andrei Sion Ultimele statistici arata ca, la nivel global, consumul de bauturi carbogazoase se afla intr-o crestere continua. Majoritatea persoanelor stiu ca acest tip de produs poate fi foarte daunator sanatatii insa continua sa-l cumpere pentru ca este foarte delicios si accesibil. Mai mult, cresterile de vanzari se datoreaza si introducerii pe piata a bauturilor carbogazoase fara zahar care lasa impresia gresita ca sunt o alternativa mult mai sanatoasa. De aceea, expertii americani de la site-ul squidoo.com au alcatuit o lista cu cele mai comune afectiuni care pot fi provocate de aceste bauturi. Studiile au aratat ca bauturile carbogazoase sunt un factor care contribuie foarte mult la cresterea ratei obezitatii la nivel mondial. Cercetatorii au demonstrat ca persoanele care consuma zilnic o cutie mica de 330 de mililitri din aceste sucuri sunt predispuse sa se ingrase cu pana la 500 de grame in fiecare luna. Acelasi efect il au si bauturile carbogazoase dietetice. De fapt, un studiu recent a ajuns la concluzia ca indulcitorii artificiali din bauturile carbogazoase fara zahar declanseaza reactii hormonale care duc la cresterea in greutate. Consumul in exces de bauturi carbogazoase poate afecta si ficatul si creste riscul dezvoltarii cirozei, boala asociata de obicei alcoolicilor. Substantele din aceste sucuri pot de asemenea sa deterioreze si sa dizolve smaltul dintilor. Conform cercetatorilor, aciditatea din bauturile carbogazoase este mai periculoasa pentru dinti decat zaharul solid din dulciuri. Acest acid poate dauna si rinichilor. Statisticile au aratat ca un consum saptamanal de un litru de sucuri carbogazoase creste cu 15% riscul dezvoltarii pietrelor la rinichi. Alte probleme de sanatate care pot aparea datorita acestor bauturi sunt diabetul, arsurile la stomac, afectiunile cardiace si gastrointestinale, osteoporoza si hipertensiunea.