Fenomen bizar în mai bine de 100 de comune și orașe din România! Oamenii s-au dus la vot, dar n-au avut pe cine alege. S-a întâmplat la alegerile locale și parlamentare care au avut loc azi, 9 iunie 2024.
În 134 de comune și orașe din România, oamenii au ieșit la vot, dar n-au avut pe cine alege. Pe buletinele de vot, localnicii au găsit doar un singur candidat. Mai exact, politicianul poate câștiga alegerile locale doar dacă un singur cetățean alege să se prezinte la urne.
În comuna Dobârlău din județul Covasna, mulți dintre cetățeni s-au dus la urnele de vot, dar nu știau că pe buletine vor găsi un singur nume. Cu toate acestea, cei care știau că nu vor avea cu cine vota au spus că-și doresc ca primarul să le bage apă și să le asfalteze drumurile.
Iată ce dialog a purtat unul dintre reporterii Știrile PRO TV cu locuitorii din Dobârlău!
Reporter: Cu cine votați?
Localnic: „Păi să vedem, acum ne hotărâm. Care e mai bun”.
Localnică: „Știm cine candidează, dar nu știm cine rămâne”.
Reporter: Dar este doar un candidat, doamnă…
Localnică: „Păi este primarul”.
Situații de acest fel se repetă în patru comune din județul Olt.
Bărbat: „Trebuie venit, ca să nu zică «Domne’ că e așa sau pe dincolo….»”.
Și în județul Vaslui, un politician se luptă singur pentru postul de edil. Mai exact, este vorba de comuna Coroiești, din Vaslui, acolo unde primarul în funcție aleargă singur către victorie, în lipsa de contracandidați.
Reporter: Terminați repede?
Localnic: „Da, termin repede. Nu are contracandidati. E strong, băiatul”.
Valea Șchiopului, din județul Buzău, este o altă zonă din România unde nu prea mai există alegători. Zona este aproape părăsită. În anii ’80 o alunecare de teren a distrus zeci de gospodării de aici, iar oamenii au ales să plece în alte părți. Ionică Chiriță a hotărât, însă, să rămână. Astfel, duminică, la alegerile locale, bărbatul în vârstă de 75 de ani a fost singurul alegător.
Ion Chiriță, singurul locuitor din sat: „Bătrânețea și singurătatea sunt foarte grele”.
Reporter: Cum a fost la alegeri?
Ion Chiriță, singurul locuitor din sat: „Ca o zi de sărbătoare”.
În tot acest timp, în comuna Bătrâna, din județul Hunedoara, mai trăiesc o mână de oameni. Parcă numele a fost predestinat, mai ales că toți sunt în vârstă.
Aurica Balint, localnică: „Dacă mai sunt de toți, câți sunt, să mai fim 50, să zic. Cu tot cu dealurile de dincolo”.
Cornelia Costa, localnică: „Nu te întâlnești cu nimeni ziua pe uliță. Atunci erau copii, erau oameni, nu era drumul gol niciodată”.
De asemenea, în multe dintre localitățile din România, femeile își găsesc cu greu loc pe listele de candidați. Această diferență mare de reprezentare a fost remarcată și de alegători.
Reporter: Ați vota o femeie?
Bătrână: „Daaaaa!”.
Bărbat: „Cu siguranță, femeile ar face mult mai multă treabă”.
La nivel național, doar 10,56 la sută dintre candidații la postul de primar din mediul rural sunt femei. Nici în mediu urban statisticile nu stau mai bine. Diferența este doar cu 2 procente mai mare.