Baterie nucleară la smartphone | Dureaza 50 de ani și nu mai e nevoie să îți încarci telefonul niciodată
Inovație pentru smartphone: bateria nucleară! Producătorii au explicat că poate genera energie timp de 50 de ani. Practic, nu vei mai avea nevoie să îți încarci telefonul niciodată.
În zilele noastre, telefoanele mobile sunt o mare necesitate. Oamenii nu se pot despărți de dispozitivele lor. De la știri, informații despre trafic, plăți până la comunicarea cu cei din jurul, un smartphone este un ajutor de nădejde. Iar atunci când „moare” bateria, poate fi o adevărată tragedie, mai ales dacă nu te afli într-un loc unde nu poți să îl încarci. Ei bine, specialiștii au venit cu o soluție.
Ce este bateria nucleară pentru smartphone?
Bateriile atomice nu sunt tocmai o noutate. Ele au fost folosit încă din anii 1960 pentru călătoriile în spațiu, dar și pentru stațiile radio de la distanță, în timpul Războiului Rece. De asemenea, în Germania, în anii 1970, stimulatoarele cardiace erau alimentate cu astfel de baterii cu radionuclizi.
Ei bine, bateria nucleară poate fi adaptată și pentru telefoanele mobile. O companie din Beijing vrea să producă acest dispozitiv pentru piața de masă. Betavolt Technology a produs deja primul dispozitiv de acest fel, BV100. Mai mică decât o monedă de un cent, bateria are o dimensiune de 15x15x5 milimetri și oferă 100 de microwați de energie, tensiunea electrică fiind de 3 volți. Asta înseamnă că poate dura până la 50 de ani.
Compania din Beiging vrea să scoată pe piață bateria atomică de 1 watt în anul 2025. Aceasta își ia energia dezintegrarea radioactivă, spre deosebire de un reactor nuclear care o obține din fisiunea nucleară. Practic, în cazul dispozitivului de mici dimensiuni, căldura rezultată este transformată în energie electrică, precizează Futurezone.at.
Bateria atomică ar putea avea un mare succes în toată lumea pentru că oamenii nu ar mai fi nevoiți să își încarce telefoanele niciodată. De asemenea, compania susține că dispozitivul poate fi folosit și pentru dronele mici. Cu ajutorul bateriei nucleare, acestea ar putea sta în aer la nesfârșit.
Citește și: CÂT A AJUNS SĂ COSTE O DACIA 1300 DIN 1971 ACUM, ÎN 2024. SUMA URIAȘĂ I-A SCANDALIZAT PE ROMÂNI
În plus, spre deosebire de bateria normală a unui smartphone, cea atomică nu este influențată de temperaturile de afară. Chiar dacă telefonul este expus frigului extrem, nu se va descărca. Iar pentru cei care își fac griji atunci când aud cuvântul „nuclear”, este bine de menționat că dispozitivul creat de Betavolt Technology nu emite radiații periculoase. La final, materialul atomic va fi complet degradat.