Bătălia gândacilor. Cum „asmut” fermierii din Dolj prădătorii împotriva dăunătorilor
Fermierii au găsit o nouă metodă inedită pentru a-şi proteja plantele şi legumele de dăunători. Folosesc insecte prădătoare împotriva celor dăunătoare şi astfel au culturi foarte frumoase şi productive. Pentru o cutie de gândaci prădători plătesc până la 700 de lei. CANCAN.RO a intrat pe terenul de vânătoare al prădătorilor și vă prezintă toate detaliile.
„De obicei, Thripsul se găseşte în floare pentru că îi place foarte mult polenul, gândacul prădător Orius vine în floare şi se hrănește cu Thripsul. Atunci, noi vom scăpa de acest dăunător”, explică fermierul Cosmin Dragu. (NU RATA: FERMIERII DIN DOLJ ȘI-AU „ANGAJAT” BONDARI CARE MUNCESC 12 ORE PE ZI ÎN SOLARII)
„Nu mai puteam să facem faţă dăunătorilor”
Este unul dintre cultivatorii din judeţul Dolj care au folosit atât bondari pentru polenizare, cât și, mai nou, gândaci prădători pentru a scăpa de dăunătorii care atacă ardeii şi vinetele.
A achiziţionat de mai bine de o săptămână o cutie cu insecte prădătoare şi deja se văd rezultatele. Insectele dăunătoare dispar de la o zi la alta, după ce sunt vânate de cele prădătoare.
„Am aflat de la un târg de profil, de la o firmă de specialitate. Ne ajută foarte mult, pentru că nu mai puteam să facem faţă dăunătorilor, trebuia să facem foarte multe tratamente chimice.
Ne-au scutit atât de un om care trebuia să efectueze tratamentele chimice, cât și de costurile cu tratamentele chimice”, mai spune acesta.
„Se hrănesc cu dăunătorii noștri și ne scapă de ei”
Fermierul are acum o cultură productivă.
„Insectele prădătoare se hrănesc cu dăunătorii culturi de ardei, iar atunci ei, prin ciclul lor de a se hrăni, înmulţi, automat se hrănesc cu dăunătorii noștri și ne scapă de ei.
Pe o suprafață de 10 ari, costul este undeva la 700 lei. Este o sumă mai mare la început, dar până la finalul culturii se amortizează și eu zic că iese puțin mai bine.
De obicei, dăunătorii, în special Thripsul, înțeapă ardeiul şi se văd înţepăturile pe fruct, plus că transmite şi virusul, iar atunci nu mai culegem din planta de ardei nimic. Este o cultură mult mai frumoasă din punct de vedere comercial şi creşte şi cantitatea, planta nemaifiind stresată”, spune legumicultorul.
Insectele prădătoare sunt cumpărate de la o firmă din Capitală, care le aduce din Olanda.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.
This browser does not support the video element.