SCHIMBARI. Greii Blaga si Mitrea sunt in scadere de „rating” politic, Boc e in ascensiune, iar Gusa ar putea oferi si el niscaiva surprize Negocierile privind guvernul demonstreaza vertiginos ca ambitiile lui Basescu, demult pronosticate de diverse personaje din politica sau media, incep sa se materializeze. Altfel spus, ce nu a reusit in 2004, din cauza conjucturii de atunci, presedintele e la un pas sa reuseasca acum, iar planul sau va zgudui din temelii politica autohtona. Bogdan Tiberiu Iacob Vasile Blaga a ratat Internele si i-a mai ramas doar Dezvoltarea Regionala. Berceanu si Pogea au sanse la Transporturi si Finante, dar Videanu ramane pe-afara. Pedelistii Stolojan, Flutur si Stoica sunt redusi la tacere dupa abandonul primului. In locul lor vin nume tinere si lesne de manipulat, dependente total de Cotroceni. Mai mult, Basescu deseneaza si harta PSD: Mitrea e greu de crezut ca va prinde vreun post in Guvern, pe motiv de DNA, ultima amagire fiind aceea ca va deveni presedinte de partid, ceea ce nu prea se va intampla, insa. La fel si restul baronilor care sperau posturi in guvern pentru ei sau pentru oamenii lor. Aripa Iliescu e deja istorie, Taracila a ratat parlamentul, Vacaroiu a fost „pensionat” la Curtea de Conturi, iar Nastase e izolat si neputincios. Nu va dura mult pana cand PSD si PD-L vor fi capabile chiar de o fuziune, care sa ii dea pe mana lui Basescu un statut de Lukasenko autohton. Cum s-a ajuns aici? Planul lui Basescu de a se debarasa de baronii PD a inceput inca de dupa preluarea sefiei partidului, cand oameni precum Bogdan Niculescu-Duvaz, Alexandru Sassu, Adrian Severin, Simona Marinescu, Aurel Pana, Cristian Dumitrescu si altii au fost debarcati. In 2004, consiliat discret de Gusa, Basescu a incercat lichidarea definitiva a celor care mai ramasesera din vechea garda si isi permiteau sa-i spuna „Traiane”. Dar, conjunctura politica suprapunerea alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare si faptul ca premierul a fost liberal a fost potrivnica.
Dupa alegeri, prioritara pentru Basescu a fost „modelarea” PSD: eliminarea lui Nastase de la Camera, tragerea lui Iliescu pe linie moarta, intimidarea clanului moldovenilor in paralel cu promovarea puternica a grupului de la Cluj, foarte deschis catre o relatie cu Basescu. Acum, sortii i-au suras lui Basescu: e presedinte, partidul sau a castigat alegerile, a scapat de Tariceanu si are toate cartile in mana. Acum cateva luni, Basescu i-a incurajat discret pe Mitrea si Blaga sa demareze in propriile partide o campanie de convingere a colegilor ca o alianta PSD – PD-L e mai buna decat PSD-PNL sau PNL – PD-L. Cei doi au tras din greu, au luat multe maciuci in cap (mai ales Mitrea), pentru ca resentimentele erau foarte puternice, dar au izbandit. Maurii si-au facut datoria, vorba lui Schiller, deci puteau sa plece. Tandemul Mitrea-Blaga va ramane, probabil, in afara jocului puterii si locul ei e luat de axa Boc-grupul de la Cluj, o axa care a ales sa stea in umbra. Membri marcanti sunt Boc, Buda, Tise, Rus, Dancu (autorul celebrului indemn pesedist: „eliminati javrele batrane din partid”), Puscas, cei doi Maior, Liviu si George, Soporan, Lapusan, partial Ilie Sarbu si familia, adica Ponta si Daciana, ba chiar unii liberali clujeni, precum Marius Nicoara, presedintele CJ, a caror influenta a fost folosita, in culise, in ultima vreme. La urma-urmei, afaceri precum autostrada Transilvania, Nokia-Jucu, imobiliare, banci si televiziunea prin cablu, ca sa enumeram pilonii businessului de pe Somes, s-au facut transpartinic, cu PD-L, PSD si PNL, la gramada.
„Clujenii” PSD, cazuti in dizgratie in ultima perioada, au facut jocuri discrete, de culise, ei fiind probabil singurii care au stiut ca Basescu il antreneaza pe Boc pentru functia cea mare. Pe 25 noiembrie, la Cluj a avut loc o intalnire importanta, „acoperita” de meciul CFR Cluj-A.S. Roma, intre Basescu, Ioan Rus, Boc si, se pare, Cozmin Gusa. Atunci au fost stabilite multe detalii legate de actiunea din aceste ultime zile. In treacat fie spus, clujeanul Gusa, membru fondator al grupului de la Cluj, e unul dintre fericitii guvernarii Boc: in 2004, el l-a impins pe Boc sa candideze la primaria Clujului si tot el l-a consiliat, timp de cateva luni, despre cum l-ar putea invinge pe Ioan Rus. In plus, se vehiculeaza ca atat Rus, cat si Dancu au facut, in 2000 si 2004, non-combat in campanie pentru a-l ajuta pe Boc, in schimbul altor avantaje. In paralel, meciurile lui Gusa cu Videanu, Berceanu si alti grei democrati i-au netezit lui Boc calea spre sefia partidului. Chiar daca cei doi au avut ulterior anumite ciocniri publice, se pare ca in ultima vreme relatiile s-au reluat si ar putea exista anumite surprize, in viitor. Una peste alta, Basescu e pe val: baronii traditionali ai celor doua partide de care e interesat sunt in corzi, atat la centru, cat si in teritoriu. In PD-L, noile vedete locale se contureaza a deveni nume precum Mircea Hava, Gheorghe Falca, Mircia Gutau, Darius Valcov, iar la centru se merge, cum spuneam, pe mana unor tineri – sau tinere – usor de manevrat de catre un lup batran si harsait precum Basescu. Cat despre ideea ca Boc va fi un premier moale si fara sprijin, ea trebuie abandonata din start: o forta de temut tocmai se incheaga in jurul lui. In plus, noul premier vrea sa isi constituie o echipa proprie de specialisti in economie, drept si finante care sa disece orice HG care ii va fi bagata sub nas la semnat, de catre PSD, ceea ce inseamna ca pe pesedisti ii asteapta vremuri grele. Sa nu incheiem fara a pomeni despre rolul marcant pe care il va juca, si in noua guvernare, DNA: surse bine informate din coalitie sustin ca de-abia de aici incolo va incepe „distractia” politicienilor cu procurorii.