Un bărbat din Iași a fost amendat de oamenii legii pe motiv că a ieșit în fața porții fără declarația pe propria răspundere. Bărbatul a contestat sancțiunea, însă magistrații i-au respins apelul.
În instanță, Petre Muraru a susținut că a fost amendat pe nedrept și că nu putea să întocmească o declarație pe propria răspundere din moment ce lucra în propria gospodărie. Așa că bărbatul a contestat sancțiunea la Judecătoria Iași. Din păcate pentru el, nu a avut câștig de cauză.
“Instanța respinge apelul declarat de Petru Muraru împotriva sentinței civile emisă pe 2 iunie 2021 de Judecătoria Iași, sentință pe care o păstrează. Definitivă”, au precizat magistrații ieșeni.
(NU RATA: S-A LUAT LA TRÂNTĂ CU POLIȚIA ROMÂNĂ! CUM A SCĂPAT BIANCA DRĂGUȘANU DE O AMENDĂ DE 1.000 DE EURO)
Procesul dintre părți a început pe 23 decembrie 2020. Prin plângerea înregistrată, Petre Muraru a solicitat anularea procesului-verbal întocmit pe data de 23 martie 2020. Magistrații au decis, însă, că plângerea a fost tardiv formulată. Bărbatul a făcut apel, însă judecătorii au constatat că amenda este meritată.
“Acesta a fost amendat pentru că, pe data de 26 martie 2020, a ieșit din locuința sa, moment în care a fost interpelat de către agentul constatator, care i-a solicitat să prezinte declarația pe proprie răspundere sau adeverința de la locul de muncă. El i-a precizat agentului constatator că nu știe cum i s-ar putea elibera o adeverință, întrucât lucrează în propria gospodărie și că nu cunoaște modul de întocmire a unei declarații pe propria răspundere”, au constatat judecătorii ieșeni.
“Instanța reține că, mai întâi, a fost încercată comunicarea prin poștă a procesului-verbal contestat, de pe data de 23 martie 2020, a fost comunicat petentului pe data de 2 aprilie 2020, cu scrisoare recomandată cu confirmare de primire, aceasta fiind restituită expeditorului. Ulterior, intimatul i-a comunicat petentului procesul-verbal de contravenție prin afișare, comunicarea fiind realizată pe data de 24 iunie 2020.
Prin urmare, momentul de la care începe să curgă termenul procedural de 15 zile este data de 24 iunie 2020, dată la care apelantul trebuia să fi luat la cunoștință de contravenția reținută în sarcina sa, dar aceasta a depus plângerea contravențională la oficiul poștal pe data de 18 decembrie 2020, cu depășirea termenului prevăzut imperativ și absolut de lege, neadministrând nicio probă din care să rezulte că a fost împiedicat printr-o împrejurare mai presus de voința sa de a formula plângerea în termenul prevăzut de lege”, au concluzionat magistrații ieșeni.