Banii de care trebuie să scapi de urgenţă, dacă îi ai acasă! BNR a făcut anunţul

Publicat: 16/04/2023 | 20:03
Sursă Foto: Pexels

Tot mai mulți români apelează la depunerea banilor pe card, însă există și categoria celor care nu se pot adapta, ori nu vor să țină pasul cu tehnologia. Pentru cei din urmă, BNR a făcut un anunț important. Care sunt banii de care trebuie să scapi de urgență, dacă îi ai acasă. 

Altfel, potrivit unui comunicat din partea Băncii Naționale a României (BNR), bancnotele uzate, deteriorate, rupte și fără putere circulatorie, nu trebuie să mai existe în posesia românilor.

Scapă de acești  bani dacă îi ai în casă

Vezi și: CU CÂȚI LEI SE VÂND DOUĂ BANCNOTE CU REGINA ELISABETA A II-A PE OLX. CÂT TREBUIE SĂ PLĂTEȘTI PENTRU ELE

Fie că este vorba despre o bancnotă uzată, ruptă sau deteriorată, cei care dorescă să le schimbe o pot face la BNR, complet gratuit.

”Bancnotele care sunt evaluate ca improprii circulației nu pot fi recirculate. În această categorie sunt incluse bancnotele uzate, deteriorate și fără putere circulatorie”, se arată în comunicatul din partea Băncii Naționale a României.

Totodată, nu doar la sediile BNR puteți înlocui bancnotele uzate. Unele bănci oferă acest serviciu, ba mai mult, dacă aveți pe acasă monede sau bancnote scoase din circulație, acum este momentul să le schimbați.

IMPORTANT! Ca schimbul să fie acceptat de către instituțiile publice, banii trebuie să conțină toate elementele de identificare, adică seria și numărul tipărite pe spatele bancnotei. Spre exemplu, dacă lipsește o bucată mult prea mare dintr-o bancnotă, schimbul nu se va putea realiza.

Sediile BNR se află în următoarele orașe:

  • București
  • Cluj
  • Timișoara
  • Iași
  • Constanța
  • Dolj

Vezi și: CÂȚI EURO VEI PRIMI PENSIE LA BĂTRÂNEȚE, ÎN GERMANIA, DACĂ NU AI MUNCIT O ZI ÎN VIAȚA TA. ÎN ROMÂNIA, STATUL OFERĂ 1.125 DE LEI ÎN ACESTE SITUAȚII

Totodată, bancnotele uzate sunt încadrate în următoarele tipuri de însemne monetare:

  1. elementul de identificare al unei bancnote este reprezentat de seria și numprul tipărit pe spatele acesteia.
  2. bancnotele deteriorate, rupte sau tăiate ale căror caracteristici principale nu sunt alterate și ale căror elemente de identificare sunt lizibile.
  3. bancnotele pătate, decolorate, murdare sau șifonate cu elementele de identificare complete.