Bani mulți pentru pensionarii din România, promiși de minister. Se pregătește o nouă majorare a pensiilor „nespeciale”
Ministrul Marcel Boloș le-a dat o veste bună pensionarilor români! Guvernul a transmis cu cât se vor majora veniturile vârstnicilor începând cu anul 2024 și ce sumă se va cheltui pentru aceste măriri: 16 miliarde de lei. Care va fi data exactă când vor crește pensiile?
Ministrul Finanțelor a anunțat, zilele trecute, că pensiile românilor vor crește de la 1 ianuarie 2024. Marcel Boloș a făcut cel mai clar anunț despre majorările veniturilor vârstnicilor de la noi și a pus capăt tuturor speculațiilor.
Începând de anul viitor, va exista o mărire a pensiilor cu aproximativ 14%. „Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei. În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a spus ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, la Antena 3.
Creșterea pensiilor a fost confirmată și de premierul Marcel Ciolacu, în timpul unei conferințe de presă, susținută la Bruxelles. „Pensiile mici vor crește cu certitudine. Pentru pensiile mici va exista o abordare diferențiată în funcție de venit. Este normal să se întâmple acest lucru. Nu i se ia nimănui niciun drept. Este normal să ne învățăm lecția când s-au tăiat pensiile și salariile în România. Să venim cu o abordare pentru a evita un dezechilibru macro-economic”, spunea prim-ministrul României.
Pe de altă parte, Marcel Boloș susține că pensiile speciale vor fi impozitate cu 20-25%, din 2024. „Impozitarea cu 20%-25% a pensiilor speciale, să zicem, dar procentul îl definim prin calcule de sustenabilitate pe care le facem. Comisia Europeană a cerut impozitare pe toată pensia. Până la urmă, Comisia are ultimul cuvânt în privinţa validării acestor procente”, a mai spus oficialul.
Pensionarii români primesc bani în plus, în octombrie
Vârstnicii au parte de o altă veste bună: vor primi între 600 și 1000 de lei din partea statului, în luna octombrie. Suma va fi distribuită pe cardurile sociale de alimente și energie. Cei care vor beneficia de acești bani sunt seniorii români sau persoanele vulnerabile de la noi, care au venituri sub 3000 de lei. Conform Legii nr. 263/2010, indemnizația socială pentru vârstnici se decide din oficiu de către Casele Teritoriale de Pensii, ca diferență dintre cuantumul indemnizației sociale pentru pensionari stabilit prin lege și nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată stabilită.