Minunea s-ar putea întâmpla la Spitalul Orășenesc „Ioan Lascăr” din Comăneşti. Instituția a adunat 100.000 de euro din donații și sponsorizări și vrea să investească banii într-un aparat pentru procesarea testelor Covid-19. În acest sens, s-au demarat pregătirile pentru camera în care urmează să fie instalată aparatura.
Astfel, probele recoltate nu vor mai fi trimise la Iași și o să fie scurtat timpul de așteptare pentru aflarea rezultatelor. „Acum suntem nevoiți să lucrăm cu laboratorul de la Iași, iar timpul de așteptare poate fi mare, dacă toată Moldova apelează la acel laborator. În tot acest timp, medicii sunt obligați să aștepte. Cu cât știu mai repede cum stă situația, cu atât sunt șanse mai multe pentru a salva viața unui pacient. Imediat ce vom avea aparatul, se vor putea procesa și 200 de teste pe zi, dacă va fi nevoie. Așteptăm ca acest lucru să se materializeze până la jumătatea lunii aprilie.” , a declarat Viorel Miron, primarul din Comănești.
Spitalul din Comănești a fost modernizat și inaugurat în mai 2016, după ce în 2011 a fost trecut pe lista neagră a spitalelor care trebuiau să dispară. Atunci, primarul Comăneștiului a anunțat că intră în greva foamei dacă nu vor fi găsite soluții de menținere a funcționării spitalului din oraș. A scăpat de faliment, iar astăzi este considerat unul dintre cele mai moderne spitale din România. (CITEȘTE ȘI: PRIMUL MEDIC DIN ”SPITALUL MORȚII” CARE S-A VINDECAT DE COVID-19 REVINE LA MUNCĂ: ”ÎNDEMN PACIENȚII SĂ FACĂ LA FEL!”)
„Spitalul din Comănești nu e doar unul dintre cele mai bine dotate cu aparatură de ultimă generație, dar este și foarte bine repartizat din punct de vedere al circuitului funcțional, adaptabil la cerințele tehnologiei actuale” , spunea, în 2016 prof. univ. dr. Ioan Lascăr. (VEZI ȘI: FEMEIE INFECTATĂ CU CORONAVIRUS, MESAJ SFÂȘIETOR DIN SPITAL: ”DACĂ S-AR OFERI CINEVA SĂ MĂ OMOARE, AȘ ACCEPTA”)
„În orașul meu natal am găsit oameni ambițioși, dispuși la eforturi care să compenseze iresponsabilitatea unor decizii pripite, dar mai ales având voința nu doar de a menține pe linia de plutire o unitate medicală, ci de a construi mai bine, la nivelul cerințelor actuale, de a o conduce la performanță.
Sunt mândru de ceea ce au făcut con-orășenii mei, cei care m-au și făcut să nu rămân impasibil la eforturilor lor responsabile. Sunt foarte fericit că, într-o vreme când se vorbește doar de probleme, uneori supradimensionate artificial, prin această investiție se dovedește faptul că în România se poate face medicină la nivel de performanță chiar și în localități mai mici, că medicii au și în România teren de activitate pentru performanță.
Personal, am mai întâlnit un astfel de bloc operator în aceeași formă, ce permite circuite distincte pentru accesul materialelor sterile, al materialelor biologice, deșeurilor ce rezultă în urma operațiilor, doar la un renumit Spital din New York”, a explicat profesorul.