Banca Națională Română a actualizat noile date privind indicele IRCC. Ratele la bancă, a peste 450.000 de români, vor crește.
Vineri, 30 septembrie 2022, Banca Națională Română a anunțat noile valori al indicelui IRCC. Acesta a înregistrat o creștere seminficativă de la ultima cotație de 2,65 % la 4,06 %.
Potrivit analiștilor economici, aceste creșteri nu se opresc aici. Anul următor este preconizat un nou salt al indicelui IRCC de până la 8%. Potrivit unor expertize, până la finalul anului, IRCC-ul (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) va trece de 5%.
Vezi și: VESTE TRISTĂ PENTRU ROMÂNI! DE ANUL VIITOR VOR PLĂTI DE DOUĂ ORI MAI MULTĂ DOBÂNDĂ.
Clienții pot opta pentru refinanțarea creditului cu dobândă variabilă într-un credit cu rată fixă. Avantajul îl reprezintă siguranța pe mai mulți ani. Se poate stabili o durată de până la 10 ani în care rata va rămâne neschimbată.
Românii care au indicele IRCC se confruntă cu dobânzi cuprinse între 4,65 și 5,65%, IRCC. Astfel, având în vedere creșterea indicelui IRCC, dobânzile variabile cresc la valori curpinse între 6,06 – 7,06 %.
”Practic, cine are rate cu IRCC şi a plătit 1000 lei anul acesta, anul viitor va avea 2000 lei cost anual. ROBOR ar trebui să scadă anul următor, în linie cu inflaţia.
Cred că trecerea la o dobândă fixă nu e cea mai bună soluţie, mai ales dacă e pe 5 ani şi la un nivel destul de ridicat. Asta pentru că atât ROBOR, cât şi IRCC, în 2023, respectiv 2024, ar trebui să scadă.
Dacă treci pe dobândă fixă pentru următorii cinci ani, practic ai fixat nivelul dobânzilor la un procent ridicat până în 2027. Dacă refinanţezi la dobânzi fixe, acel nivel ar trebui să fie undeva la 4%, dacă se găseşte aşa ceva în piaţă. În caz contrar, nu cred că este o mişcare bună”, a explicat Iancu Guda, analist economic, pentru Digi24.