Banca Mondială a transmis recent un avertisment îngrijorător. Lumea s-ar putea îndrepta spre o recesiune globală, în condițiile în care băncile centrale din întreaga lume măresc simultan ratele dobânzilor pentru a combate inflația persistentă.
Potrivit unui studiu recent făcut de Banca Mondială, cele mai mari trei economii ale lumii – Statele Unite, China și zona euro – au încetinit puternic și chiar și o lovitură moderată asupra economiei globale în următorul an ar putea duce la recesiune.
„Creșterea globală încetinește brusc, iar încetinirea va continua probabil pe măsură ce tot mai multe țări intră în recesiune”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass, adăugând că este îngrijorat că aceste tendințe se vor menține, cu consecințe devastatoare pentru economiile de piață emergente și în curs de dezvoltare.
Creșterile sincronizate ale ratelor dobânzilor în curs de desfășurare la nivel mondial și acțiunile politice conexe vor continua probabil până anul viitor, dar s-ar putea să nu fie suficiente pentru a readuce inflația la nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19.
Cu excepția cazului în care întreruperile în aprovizionare și presiunile de pe piața muncii se vor diminua, rata globală a inflației, cu excepția energiei, ar putea rămâne la aproximativ 5% în 2023, aproape dublu față de media pe cinci ani de dinaintea pandemiei.
Pentru a reduce inflația, este posibil ca băncile centrale să fie nevoite să majoreze ratele dobânzilor cu încă 2 puncte procentuale, pe lângă creșterea de 2 puncte procentuale deja observată față de media anului 2021.
O creștere de această anvergură, împreună cu stresul de pe piețele financiare, ar încetini creșterea produsului intern brut global la 0,5% în 2023, sau o contracție de 0,4% pe cap de locuitor, ceea ce ar corespunde definiției tehnice a unei recesiuni globale”, a declarat președintele Băncii Mondiale, David Malpass.
CITEȘTE ȘI: CHINA SE PREGĂTEȘTE DE RĂZBOI?! ANUNȚUL CARE A PUS PE JAR ÎNTREAGA LUME
La începutul lunii iunie, Banca Mondială prognoza încă o creștere globală sub 3% pentru 2023 și 2024, din cauza conflictului din Ucraina.
Schimbarea mediului geopolitic și inflația persistentă, care nu mai este determinată doar de prețurile energiei și ale alimentelor, au deja un impact profund asupra economiei.
„Am redus previziunile generale de creștere pentru toate țările, cu excepția țărilor exportatoare de mărfuri. Și am redus cu o treime prognoza noastră pentru economia mondială”, a declarat economistul șef al organizației, Indermit Gill, în cadrul unei conferințe de presă.