Bacalaureatul trece printr-o nouă serie de schimbări majore. Cu ce probleme se vor confrunta elevii
Vești importante din partea Ministrului Educației. Noua formă a Bacalaureatului va intra în vigoarea în anul 2028 și prevede o nouă structură a examenului. Despre ce este vorba, de fapt, și la ce trebuie să se aștepte viitorii absolvenți.
În urma unei conferințe de presă susținută de actualul Ministru al Educației, Ligia Deca, structura examenului de Bacalaureat se va schimba începând cu anul 2028. Conform proiectului de lege, noile modificări prevăd două probe de competențe lingvistice pentru a crește potențialul de angajare: Limbă străină 1, Limbă străină 2. Cele două probe diferă, în funcţie de intensitatea limbilor străine studiate în liceu sau gimnaziu.
Totodată, se va introduce Bacalaureatul tehnologic, ceea ce înseamnă că elevii cu performanțe deosebite vor putea promova 2 ani de studiu într-unul singur. Notarea elevilor se va face pe sistemul ”admis-respins”, 10% din locurile de la liceu vor fi dedicate cu prioritate elevilor de etnie romă.
”Ce avem în plus faţă de formula de acum este o probă aşa zis complementară de competenţe de bază, care pentru profilul uman va fi la matematică sau ştiinţe ale naturii, pentru profilul real o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie, psihologie.
În sesiunile de vară-toamnă, elevii vor avea mai puţine discipline de examen, pentru că probele de competenţe lingvistice pentru Limba 1, Limba 2, probele de competenţe digitale şi proba de competenţe complementară se vor putea da încă din timpul anului şcolar, practic degrevând încărcarea candidaţilor în acea perioadă de vară în care se susţine în mod tradiţional examenul de Bacalaureat.
Notarea, fiind vorba de competenţe de bază, nu avansate, se va face pe sistem admis-respins. 10% din locurile de la liceu vor fi dedicate cu prioritate elevilor de etnie romă”, a declarat Ligia Deca.
Programul ”masa caldă” se va extinde
Totodată, Ministrul Educației a adus în discuție posibilitatea de a extinde programul ”masa caldă” începând de anul școlar viitor. Peste un milion de copii se vor putea bucura de acest program, program care a scăzut semnificativ rata abandonului școlar.
Notarea, fiind vorba de competenţe de bază, nu avansate, se va face pe sistem admis-respins. 10% din locurile de la liceu vor fi dedicate cu prioritate elevilor de etnie romă. Ne dorim ca programul „masă caldă” să fie extins încă de anul școlar viitor pentru cel puțin un milion de copii. Este o investiție majoră, dar, din toate studiile, am văzut că acest program asigură o retenție școlară foarte bună și ajută la prevenirea abandonului școlar.
Am regândit sistemul de transport, astfel încât, indiferent de modul utilizat, elevii să aibă asigurate sumele necesare pentru transport. Unde nu avem transport public prin curse regulate, se va merge pe varianta de sumă forfetară lunară din bugetul Ministerului Educației către Direcțiile județene de învățământ, apoi către școală și apoi direct către elev.
Am introdus o prevedere prin care profesorii cercetați pentru violență împotriva elevilor să nu mai desfășoare activități didactice cu elevii, cu păstrarea drepturilor salariale, pentru că dreptul la muncă nu poate fi negat, constituțional. Însă nu ne mai dorim ca profesorii violenți sau prezumați a fi fost violenți să aibă expunere la copii, la clase, la comunitatea școlară”, a mai spus Ministrul Educației.