Bacalaureat 2024, sesiune vară. Ce le este interzis elevilor să facă la probe și cum pot fi sancționați

Publicat: 30/06/2024 | 12:43
Bacalaureat 2024, sesiune vară. Ce le este interzis elevilor să facă la probe și cum pot fi sancționați

Bacalaureat 2024, sesiune vară. După probele orale, elevii se pregătesc să pășească în sălile de examen pentru probele scrise. Luni, 1 iulie 2024, se va desfășura proba la Limba și Literatura Română. Elevii au la dispoziție 3 ore să rezolve cerințele. Totodată, aceștia trebuie să respecte un set de reguli impus de Ministerul Educației, pentru o bună desfășurare a probelor. Iată informațiile mai jos, în articol.

Luni, 1 iulie 2024, elevii care au absolvit ciclul liceal vor susține proba scrisă la Limba și Literatura Română. Peste 134.000 de absolvenți au început sesiunea de vară a „examenului maturității” pe 17 iunie, susținând probele orale. Acum, de la 1 iulie, elevii se întorc în sălile de examen pentru probele scrise. De altfel, elevii trebuie să respecte o serie de reguli pentru buna desfășurare a examenelor.

Accesul în sala de examen se va face până la ora 08:30. Elevii trebuie să aibă un act de identitate valid asupra lor. De la ora 09:00, vor primi subiectele, având 3 ore la dispoziție să le rezolve. Ministerul Educației a oferit toate detaliile necesare pentru buna desfășurare a examenelor. De alfel, există o listă cu obiectele interzise în sălile de examen.

„Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte (ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc.), precum și a oricărui mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.). De asemenea, elevii vor fi informați că nu este permis accesul în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări etc.

În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul.

Candidații surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia ori de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane și indiferent dacă ei au primit ori au transmis materialele interzise. Drept urmare, acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Pe durata desfășurării probelor, toate sălile de examen sunt supravegheate audio-video”, se arată pe site-ul Ministerului Educației.

Vezi și VESTE BUNĂ PENTRU ELEVII CARE OBȚIN 5,99 LA BACALAUREAT ÎN 2024. CUM SE CALCULEAZĂ MEDIA FINALĂ

Vezi și CÂȚI BANI PRIMESC, PE ZI, SUPRAVEGHETORII DE LA EVALUAREA NAȚIONALĂ ȘI BACALAUREAT 2024

Bacalaureat 2024, sesiune vară – când au loc probele?

  • 1 iulie 2024 – proba scrisă la Limba și Literatura Română
  • 2 iulie 2024 – proba obligatorie a profilului
  • 4 iulie 2024 – proba la alegere (elevii au avut de ales între 10 discipline)
  • 5 iulie 2024 – proba scrisă la Limba și Literatura Maternă

Cât despre afișarea rezultatelor, elevii vor putea să își vadă notele în data de 8 iulie, atât pe platforma Minsterului Educației, cât și la centrele de examinare. După depunerea și rezolvarea contestațiilor, rezultatele finale vor fi afișate pe 12 iulie 2024.

„Afișarea primelor rezultate (în centrele de examen și online) este programată în data de 8 iulie (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse/transmise în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, inclusiv prin mijloace electronice.

Candidații care contestă rezultatul inițial al evaluării trebuie să completeze, să semneze și să depună/transmită prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Afișarea rezultatelor finale este programată în data de 12 iulie (în centrele de examen și online)”, se arată în informare.

Sursă foto: Pixabay