Miercuri, 22 iunie, are loc proba la alegere a profilului și specializării la Bacalaureat 2022. Încă de la ora 09:00, peste 119.000 de elevi au intrat în băncile instituțiilor de învățământ pentru a susține examenul de astăzi. Absolvenții au ales una dintre cele 11 discipline. Una dintre acestea este Geografie.
După ce luni, 20 iunie, elevii absolvenții de liceu din țară au susținut proba scrisă la Limba și Literatura Română (vezi aici rezolvarea subiectelor), iar marți, 21 iunie, au susțin proba obligatorie a profilului (vezi aici rezolvarea subiectelor la Matematică și vezi aici rezolvarea subiectelor la Istorie), astăzi, elevii s-au pregătit de cea de-a treia probă scrisă de la BAC.
Astăzi, 22 iunie 2022, absolvenții de liceu au susținut a treia probă scrisă la BAC. Aceștia au avut de ales dintre cele 11 discipline: Anatomie și fiziologie umană; Biologie vegetală și animală; Chimie; Economie; Fizică; Geografie; Informatică; Logică, argumentare și comunicare; Psihologie; Sociologie; Filosofie.
SUBIECTUL I
A.
1. Portugalia
2. Praga
B.
1. 1
2. Serbia
3. Madrid
C.
1. c. 7
2. b. 12
3. c. Tallinn
4. b. B
5. b. Chișinău
D. Sugestii de rezolvare:
Clima statului marcat, pe hartă, cu litera D este subpolară (în Nord), spre deosebire de clima statului marcat, pe hartă, cu litera J, care este mediteraneeană.
Temperaturile medii anuale sunt mai scăzute în statul marcat, pe hartă, cu litera D (-2…5℃ în jumătatea nordică a țării), comparativ cu cele din statul marcat, pe hartă, cu litera J, care sunt mai ridicate (15…20℃).
În statul marcat, pe hartă, cu litera D bat vânturile polare, în timp ce în statul marcat, pe hartă, cu litera J bate austrul.
E.
1. Franța, Italia etc.
2. Constanța, Varna etc.
SUBIECTUL al II lea
A.
1. Vaslui
2. Ialomița
B.
1. Prut
2. A
3. Deva
C.
1. c.10
2. b. E
3. b. Dâmbovița
4. a. Crișul Alb
5. a. 1
D. Sugestii de rezolvare:
Unitatea de relief marcată, pe hartă, cu litera C s-a format prin încrețirea scoarței terestre în orogeneza alpină și prin vulcanism (în Vest), spre deosebire de unitatea de relief marcată, pe hartă, cu litera F, care s-a format prin încrețirea scoarței terestre la sfârșitul orogenezei alpine.
Unitatea marcată, pe hartă, cu litera C prezintă relief vulcanic, comparativ cu unitatea marcată, pe hartă, cu litera F, care prezintă relief dezvoltat pe argilă (alunecări de teren).
Altitudinile unității de relief marcate, pe hartă, cu litera C sunt mai ridicate (peste 2000 m, 2100 m altitudinea maximă), în timp ce altitudinile unității de relief marcate, pe hartă, cu litera F sunt mai reduse (sub 1000 m, 996 m altitudinea maximă).
E.
1. petrol, gaze naturale
2. influențe climatice oceanice / vestice, influențe climatice submediteraneene
SUBIECTUL al III lea
A.
1. aproximativ 9 400 000 ha, Franța
2. 1 000 000 ha, Suedia
B.
1. 5 500 000 ha – 3 000 000 ha = 2 500 000 ha
2. Suedia are o suprafață redusă cultivată cu cereale întrucât elementele cadrului natural nu sunt favorabile acestui tip de cultură agricolă. Astfel, relieful montan și clima impun dezvoltarea unor întinse suprafețe ocupate cu pădure de conifere (taiga), în detrimentul suprafețelor ocupate cu terenuri arabile. În plus, în aceste condiții, solurile au o fertilitate slabă (spodosoluri), astfel că nu sunt pretabile cultivării cerealelor pe mari suprafețe.
3. Câmpia Română, Câmpia de Vest
C.
1. România, Serbia, Ucraina
2. Câmpia Panonică, Munții Matra
3. Dunăre, Tisa, Mureș
4. Budapesta, Debrecen
D.
1. Orașul A: 17,8℃ – (-5℃) = 22,8℃
Orașul B: 26,5℃ – 12,5℃ = 14℃
2. Orașul A: Helsinki
Orașul B: Valletta
E.
1. climă mediteraneeană
2. Cauza principală a diferenței de temperatură dintre cele două orașe este radiația solară. Aceasta scade dinspre sudul spre nordul Europei și determină o scădere progresivă a valorilor termice. Astfel, cele mai mari valori termice se ating în sudul continentului (26,5℃ temperatura medie a lunii iulie la Valletta), iar cele mai reduse valori de temperatură sunt specifice nordului Europei (17,8℃ temperatura medie a lunii iulie la Helsinki).