Absolvenții claselor a XII-a au început luni, 1 iulie, prima probă scrisă la limba și literatura română din cadrul primei sesiuni a examenului de bacalaureat 2019. Un absolvent de liceu de la Colegiul Național Tudor Vianu din București a amintit-o, în lucrarea sa, și pe Viorica Dăncilă, șefa Guvernului.
La proba scrisă de Limbă și literatura română de la Bacalaureat, punctul B de la Subiectul I a avut următoarea cerință: „Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă este necesară sau nu o pregătire riguroasă în vederea susținerii unui discurs, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din volumul Amintiri de la Junimea din Iași de George Panu, cât și la experiența personală sau culturală”.
Un elev a dat-o exemplu pe Viorica Dăncilă la proba scrisă de Limba și literatura română. „Unul dintre elevii mei mi-a spus că a făcut trimitere, atunci când a argumentat necesitatea unei pregătiri riguroase în vederea susținerii unui discurs, la situația în care a fost pus premierul Viorica Dăncilă. El a argumentat că e foarte important să-ți structurezi un discurs, ca să nu ajungi ca Viorica Dăncilă”, a declarat Monica Anisie, profesoară de Limba română la Colegiul Național Tudor Vianu din București, pentru Edupedu.ro.
Monica Anisie a fost secretar de stat în Ministerul Educației, iar în prezent este coordonatorul comisiei de educație pentru învățământ preuniversitar din PNL.
Ca să calculezi media finală a examenului de Bacalaureat, trebuie să faci o formulă foarte simplă. Mai exact: Media aritmetică – suma unui număr de variabile împărțit la numărul lor. Media aritmetică = (a+b)/2.
În cazul examenului de BAC se susțin trei probe scrise, astfel că vor exista trei note. Media de BAC se va calcula: (a+b+c)/3. Prin urmare, dacă un elev a obtinut următoarele note la examenul național de bacalaureat: Limba Română – 8,5; Matematică – 8; Chimie 9,40. Media la BAC se calculează în felul următor: (8,5+8+9,40)/3= 8,63.