Bacalaureat 2019. Toți cei 135.655 de absolvenţi de liceu care s-au înscris la BAC trebuie să respecte anumite reguli și să aibă un comportament exemplar pentru ca examenul să decurgă fără probleme și, astfel, să se înregistrese evenimente neplăcute. În caz contrar, candidații riscă eliminarea din examen si interzicerea participarii la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului. În rândurile de mai jos veți afla ce trebuie să faceți pentru a putea susține probele de la BAC, dar și ce obiecte sunt interzise în sala de examen.
Citește și: BAC 2019. Calendarul complet al probelor de la Bacalaureat 2019
În primul rând, vă subliniem că în dimineața examenului, “accesul candidatilor in sali este permis pe baza actului de identitate, cel mai tarziu cu 30 de minute inainte de inceperea probei”, potrivit art. 56, alin. (1) din Anexa 2 la Ordinul MECTS nr. 4799/31.08.2010.
Absolvenții de liceu nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe și orice alte elemente asemănătoare. Ei sunt obligați să le lase în sala de depozitare, care este stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză acest lucru nu sunt primiți în examen.
Citește și: Ajutorul pe care toți elevii l-au așteptat. Cum să iei bacul cu nota 10
Obiectele interzise în sala de examen examen sunt următoarele: manuale, cărți, dicționare, culegeri, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne, lucrări ale altor candidați, telefoane mobile, căști audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. De asemenea, candidaților la BAC nu le este permis să comunice între ei sau cu exteriorul, sa copieze, sa transmita materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi folosite pentru rezolvarea subiectelor sau pentru comunicare.
Atenție! Sălile de examen sunt supravegheate cu camere video si audio, la fel și sălile în care se descarcă și se multiplică subiectele. După fiecare examen scris din cadrul Bacalaureatului, comisiile de BAC verifică, prin sondaj, înregistrarile audio-video din sălile de examen.
Ca să calculezi media finală a examenului de bacalaureat, trebuie să faci o formulă foarte simplă. Mai exact: Media aritmetică – suma unui număr de variabile împărțit la numărul lor. Media aritmetică = (a+b)/2.
În cazul examenului de BAC se susțin trei probe scrise, astfel că vor exista trei note. Media de BAC se va calcula: (a+b+c)/3. Prin urmare, dacă un elev a obtinut următoarele note la examenul național de bacalaureat: Limba Română – 8,5 Matematică – 8 Chimie 9,40 Media la BAC se calculează în felul următor. (8,5+8+9,40)/3= 8,63