Bacalaureat 2019. Astăzi, 3 iunie, candidații înscriși la examenul național de Bacalaureat 2019 susțin prima probă: evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, iar ea va continua și mâine, așa cum este prevăzut în calendar de altfel. Conform informațiilor oferite de oficialii din Ministerul Educației, 35.655 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2019.
Citește și: Bacalaureat 2019. Ce obiecte sunt interzise în sala de examen
135.655 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie – iulie, anunță Ministerul Educației Naționale. Dintre aceștia, 116.037 sunt absolvenţi din promoţia curentă şi 19.618 din sunt seriile anterioare. Spre deosebire de anul trecut, când probele de competențe de la BAC s-au dat în iarnă, anul acesta s-a revenit la sistemul vechi. Astfel, pentru susținerea probei de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a aprobat prin ordin zilele de 3 și 4 iunie.
După această probă urmează cea de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (5-6 iunie). În zilele de 7, 10 şi 11 iunie este programată evaluarea competenţelor digitale (proba D), iar în perioada 12-13 iunie se va desfăşura evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C). Candidaţii de altă confesiune decât cea ortodoxă, care sărbătoresc Rusaliile în data de 10 iunie, pot fi programaţi pentru susţinerea probei D în zilele de 7 şi 11 iunie.
Citește și: Ajutorul pe care toți elevii l-au așteptat. Cum să iei bacul cu nota 10
Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română şi în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care permite tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.
De obicei, cerința de la primul subiect este citirea textului și rezolvarea unor cerințe legate de conținutul lui, inclusiv stil, idei, mijloace artistice. La punctul al doilea, elevului i se cere să-și construiască o opinie argumentată în legătură cu o anumită temă.
Modele de subiecte pentru evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, la limba maternă, dar și la limbile străine pot fi consultate aici, în secțiunea dedicată BAC 2019 pe site-ul edu.ro.
Citește și: BAC 2019. Calendarul complet al probelor de la Bacalaureat 2019
Ulterior, încep probele scrise la examenul de bacalaureat 2019, după cum urmează în rândurile de mai jos.