Totul despre muzică! MIKE GODOROJA, de la Ray Charles, Led Zeppelin, Babasha și Adi Minune
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Știri » Știri interne » BACALAUREAT 2014 – Tot ceea ce trebuie sa stii despre examenul din acest an! Cand vor fi afisate rezultatele finale

BACALAUREAT 2014 – Tot ceea ce trebuie sa stii despre examenul din acest an! Cand vor fi afisate rezultatele finale

De: Cancan 30/06/2014 | 13:14
BACALAUREAT 2014 - Tot ceea ce trebuie sa stii despre examenul din acest an! Cand vor fi afisate rezultatele finale

Probleme scrise la examenul de bacalaureat încep luni cu proba la limba română. Probele scrise vor avea loc în perioada 30 iunie - 4 iulie, iar REZULTATELE FINALE vor fi afişate în 11 iulie.

Examenul de bacalaureat din 2014 va fi susţinut la aceleaşi probe ca şi în anii precedenţi.

Potrivit calendarului pentru examenul de bacalaureat, candidaţii susţin:

– în 10-12 iunie – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română;

– în 11-13 iunie – proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale);

– în 16-20 iunie – proba de evaluare a competenţelor digitale;

– în 23-27 iunie – proba de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal;

– în 30 iunie – probă scrisă la limba şi literatura română (comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările);

– în 1 iulie – proba scrisă la limba şi literatura maternă (comună pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale);

– în 2 iulie – proba obligatorie profilului şi specializării, respectiv: matematică – pentru profilul real din filiera teoretică, pentru toate profilurile din filiera tehnologică şi pentru profilul militar şi profilul pedagogic, specializarea învăţători-educatoare, din filiera vocaţională; istorie – pentru profilul umanist din filiera teoretică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională;

– în 4 iulie – proba scrisă la alegere a profilului şi specializării; candidaţii pot opta, în conformitate cu filiera, profilul şi specializarea urmate, pentru una dintre disciplinele cuprinse în următoarele două grupe: fizică, chimie, biologie sau informatică (pentru profilul real din filiera teoretică, pentru profilul tehnic şi profilul resurse naturale şi protecţia mediului din filiera tehnologică şi pentru profilul militar din filiera vocaţională); geografie, filosofie, logică şi argumentare, economie, psihologie şi, după caz, sociologie (pentru profilul umanist din filiera teoretică, pentru profilul servicii din filiera tehnologică şi pentru toate profilurile şi specializările din filiera vocaţională);

– în 7 iulie – afişarea rezultatelor (până la ora 12.00) şi depunerea contestaţiilor (între orele 12.00 şi 16.00); în 8-10 iulie vor fi soluţionate contestaţiile;

– în 11 iulie – vor fi afişate REZULTATELE FINALE la prima sesiune a examenului de bacalaureat.

Citeste si:

SUBIECTE BAC 2014 ROMANA.Vezi subiectele date astazi la examen!

A doua sesiune a examenului de bacalaureat din 2014 va avea loc în perioada 18-29 august, în 4 septembrie fiind programată afişarea rezultatelor finale.

La probele orale de limba română şi limba maternă, subiectele cuprind texte literare şi nonliterare şi trebuie să aibă un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute.

Candidaţii vor intra în sălile de examen la orele la care au fost programaţi. Aceştia vor extrage câte un bilet şi vor primi hârtie ştampilată pentru ciornă. Pentru elaborarea răspunsurilor se acordă fiecărui candidat câte 15 minute, iar pentru susţinerea acestora în faţa comisiei, câte10-15 minute.

Rezultatele obţinute de candidaţi la probele orale nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă.

Cine poate susţine examenul de bacalaureat

Examenul de bacalaureat poate fi susţinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de învăţământ. Candidaţii pot fi atât din seria curentă, respectiv elevii care au absolvit liceul în acest an, cât şi din seriile anterioare.

Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul în sesiunile de bacalaureat organizate începând din 2003, pot solicita recunoaşterea probelor promovate anterior.

Examenul de bacalaureat poate fi susţinut fără taxă de cel mult două ori. Candidaţii din promoţiile anterioare, care au susţinut de cel puţin două ori bacalaureatul şi care se prezintă la toate probele examenului au plătit 230 de lei. În celelalte cazuri, suma plătită a fost stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul probelor pe care le va susţine candidatul.

Promovarea examenului de bacalaureat

Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:

– au susţinut probele de evaluare a competenţelor;

– au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;

– au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probe orale.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.

Candidaţii care copiază sunt eliminaţi din examen şi nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen.

De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior.

Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.

Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale.

Aceşti candidaţi nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.

Examenul de bacalaureat, desfăşurat doar în sălile în care sunt camere video de supraveghere

Comisiile de bacalaureat judeţene, respectiv cea a municipiului Bucureşti trebuie să se asigure că sunt camere de supraveghere video funcţionale în toate sălile de examen, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise.

Aceste comisii răspund pentru buna organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat şi stabilesc componenţa comisiilor din centrele de examen cu cel mult 48 de ore înainte de începerea probelor scrise, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică.

Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele de examen şi de evaluare, inclusiv persoanele de contact sau informaticienii, sunt selectate din alte unităţi şcolare decât cele din care provin candidaţii arondaţi centrelor.

Din comisiile de bacalaureat nu vor face parte persoanele care, în sesiunile anterioare ale examenelor naţionale, nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile, care au săvârşit abateri şi au fost sancţionate.

Promovabilitatea examenului de bacalaureat din 2013

Promovabilitatea în prima sesiune a examenului de bacalaureat din 2013 a fost de 55,4% înaintea contestaţiilor şi de 56,4% după soluţionarea acestora. În prima sesiune au promovat examenul 99.056 de candidaţi. Medii de trecere au obţinut 63,1 la sută, respectiv 87.197 de candidaţi din promoţia 2012 – 2013, şi 31,7 la sută, respectiv 11.859, din promoţiile anterioare.

Pentru filiera teoretică, procentul de promovare a fost de 83,62 la sută, pentru filiera vocaţională – 72,96 la sută, iar pentru cea tehnologică – 37,32 la sută.

În prima sesiune a bacalaureatului s-au înscris 188.842 de candidaţi şi s-au prezentat 175.513, dintre care 320 au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Prima sesiune a bacalaureatului din 2013 a fost marcată de anchete privind suspiciuni de fraudă, care au avut în centru situaţia de la Liceul „Dimitrie Bolintineanu” din Capitală. În ancheta legată de bacalaureatul de la Liceul „Bolintineanu”, directoarea liceului a fost demisă şi ulterior trimisă în judecată, comisia de examen a şcolii a fost schimbată, iar profesorii supraveghetori şi zeci de elevi au fost audiaţi.

Peste zece anchete privind cazuri de fraudă la bacalaureatul din 2013 au fost declanşate în Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Mehedinţi şi Timiş.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Parteneri
Romina Gingașu, soția lui Piero Ferrari, apariție spectaculoasă la un eveniment privat. Cât de bine arată românca de 32 de ani
Romina Gingașu, soția lui Piero Ferrari, apariție spectaculoasă la un eveniment privat. Cât de bine...
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30...
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
A MURIT marele actor la 89 de ani! ADIO, maestre!
Zodiile care vor realiza lucruri mărețe, la finalul acestei luni. Urmează o perioadă plină de fericire pentru acești nativi
Zodiile care vor realiza lucruri mărețe, la finalul acestei luni. Urmează o perioadă plină de...
Cătălin este șoferul de ridesharing ucis de client, după ce s-au certat! Călăul său l-a înjunghiat de zeci de ori, iar apoi a încercat să-și ascundă urmele. Doi copii au rămas acum orfani de tată
Cătălin este șoferul de ridesharing ucis de client, după ce s-au certat! Călăul său l-a...
Profesoară de matematică arestată după ce s-a aflat că are o relație cu un elev. A fost dată de gol de zgârieturile de pe spate
Profesoară de matematică arestată după ce s-a aflat că are o relație cu un elev....
Au spus că au venit să repare o scurgere de gaze, dar i-au jefuit. Hoți deghizați în instalatori au bătut o femeie și i-au ucis soțul
Au spus că au venit să repare o scurgere de gaze, dar i-au jefuit. Hoți...
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul de la Piața Unirii
Cine este polițistul local care nu l-a lăsat pe Nicușor Dan să intre pe șantierul...
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Trepte la cutia de viteze manuală: La ce viteză trebuie să treci într-o treaptă superioară
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de până la 0 grade Celsius, ploi și vânt puternic: Care este prognoza meteo pentru ziua de miercuri, 16 octombrie 2024 în țară
Meteorologii Accuweather anunță temperaturi de până la 0 grade Celsius, ploi și vânt puternic: Care...
"Dau să fac un pas, vine tipul spre mine..." Valentin, bărbatul atacat cu ciocanul în...
Laurențiu Reghecampf obișnuia să se împrumute la mama Anamariei Prodan? Ce a declarat impresara: „Mama mea a avut avere, mama mea a strâns fiecare ban.”
Laurențiu Reghecampf obișnuia să se împrumute la mama Anamariei Prodan? Ce a declarat impresara: „Mama...
El este criminalul lui Cătălin, șoferul de ridesharing ucis fără milă! Tânărul de numai 21 de ani i-ar fi povestit tot filmul crimei iubitei sale. Ce le-a spus anchetatorilor, după ce a fost reținut?!
El este criminalul lui Cătălin, șoferul de ridesharing ucis fără milă! Tânărul de numai 21...
Povestea lui Mişu, câinele depresiv care stă toată ziua într-un colţ al cuştii. A fost traumatizat şi abandonat, iar acum are nevoie de o familie
Povestea lui Mişu, câinele depresiv care stă toată ziua într-un colţ al cuştii. A fost...
BANCUL ZILEI. BUBULINA nemulțumită: – Mulţi dintre cei pe care i-am refuzat când m-am căsătorit cu tine, sunt astăzi mult mai bogaţi
BANCUL ZILEI. BUBULINA nemulțumită: – Mulţi dintre cei pe care i-am refuzat când m-am căsătorit...
Top 3 Smart TV-uri ieftine la Altex. Redefinește divertismentul acasă fără să depășești prea mult bugetul
Top 3 Smart TV-uri ieftine la Altex. Redefinește divertismentul acasă fără să depășești prea mult...
VIDEO extraordinar! Momentul în care SpaceX „prinde” boosterul Starship
VIDEO extraordinar! Momentul în care SpaceX „prinde” boosterul Starship
Wow! Salman Khan, surprins în ipostaze tandre cu o altă femeie: „Niciodată nu l-am văzut zâmbind lângă Iulia...”. Cum a reacționat Iulia Vântur
Wow! Salman Khan, surprins în ipostaze tandre cu o altă femeie: „Niciodată nu l-am văzut...
Traseele montane spectaculoase pe care le poți face toamna aceasta. Sunt în România, iar priveliștile te lasă fără cuvinte
Traseele montane spectaculoase pe care le poți face toamna aceasta. Sunt în România, iar priveliștile...
Singura metodă eficientă de a spăla pesticidele de pe fructe și legume: “Chiuveta este mai murdară decât credeți!”
Singura metodă eficientă de a spăla pesticidele de pe fructe și legume: “Chiuveta este mai...
Avertisment pentru clienții Banca Transilvania. Toată lumea trebuie să declare. Rămâi fără cont
Avertisment pentru clienții Banca Transilvania. Toată lumea trebuie să declare. Rămâi fără cont
Anamaria Prodan nu a mai suportat şi i-a trimis mesaj Corinei Caciuc: „Mi-a scris de pe mii de cartele, nopți întregi! Teroare! Ea nu e nimeni, nu vine în faţa mea”
Anamaria Prodan nu a mai suportat şi i-a trimis mesaj Corinei Caciuc: „Mi-a scris de...
Colecția Tomb Raider IV-VI Remastered, anunțată oficial. Când va fi lansată
Colecția Tomb Raider IV-VI Remastered, anunțată oficial. Când va fi lansată
Operaţiunea din Kursk, în detaliu. Paraşutişti din Brigada Aeropurtată 80 au intrat în Kursk cu două zile înainte de începutul operaţiunii
Operaţiunea din Kursk, în detaliu. Paraşutişti din Brigada Aeropurtată 80 au intrat în Kursk cu...
Guvernul pune limită. Decizie pentru absolut toți românii care merg în magazine
Guvernul pune limită. Decizie pentru absolut toți românii care merg în magazine
Europa, în fața unei crize fără precedent. Principala resursă pentru viață, în pericol
Europa, în fața unei crize fără precedent. Principala resursă pentru viață, în pericol
Singura șosea din România care nu duce nicăieri! A costat 1.071.738 de euro
Singura șosea din România care nu duce nicăieri! A costat 1.071.738 de euro
Ce studii are nepoata lui Cristi Borcea. Maria este de o frumuseţe răpitoare şi este fiica uneia dintre surorile milionarului
Ce studii are nepoata lui Cristi Borcea. Maria este de o frumuseţe răpitoare şi este...
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
Când începe sezonul 14 Chefi la Cuțite. Premiera este mai aproape decât te aștepti
Cum a fost surprins David Popovici în miezul zilei într-un parc din București: “De ce cred unii că băiatul ăsta stă numai în apă?!”
Cum a fost surprins David Popovici în miezul zilei într-un parc din București: “De ce...
Ce e bine să faci zilnic dacă vrei să slăbești. Regula de aur a nutriționiștilor
Ce e bine să faci zilnic dacă vrei să slăbești. Regula de aur a nutriționiștilor
Patru zodii care vor fi pe cai mari până la sfârșitul săptămânii. Joi și vineri vor fi cele mai norocoase zile
Patru zodii care vor fi pe cai mari până la sfârșitul săptămânii. Joi și vineri...
Anamaria Prodan, pregătită să se mărite cu Ronald Gavril. Impresara este în culmea fericirii: „Nu meriți ce ai trăit! Aș zice un da mare”
Anamaria Prodan, pregătită să se mărite cu Ronald Gavril. Impresara este în culmea fericirii: „Nu...
×