Revoltă de zile mari în Oradea, acolo unde absolvenții de liceu susțin bacalaureatul în centrul de examen amenajat în Colegiul Național Emanuil Gojdu! Muncitorii care lucrează de zor la rețeaua de termoficare, în apropierea unității de învățământ, au continuat să facă zgomot și în timpul probei. Elevii și părinții au nervii întinși la maxim!
Scandal uriaș la Oradea, după ce elevii care au susținut BAC-ul în centrul amenajat în Colegiul Național Emanuil Gojdu, nu s-au putut concentra la examen din cauza gălăgiei. Câțiva muncitori au executat de zor lucrări la rețeaua de termoficare pe strada Spiru Haret, în apropierea unității de învățământ. Revolta este și mai mare în rândul părinților și al elevilor, pentru că zgomotul nu s-a oprit nici în timpul probei. Când aveau mai mare nevoie de concentrare și atenție, elevii au fost deranjați de picamere și buldozer. Mama unui absolvent de liceu trage un semnal de alarmă pe internet, din cauza situației revoltătoare.
CITEȘTE ȘI: GREVA PROFESORILOR PRIN OCHII ELEVILOR CARE DAU BAC-UL. CÂT DE MULT AU FOST AFECTAȚI DE DECIZIA DASCĂLILOR
„În mod normal, examenele de bacalaureat ar trebui să fie un moment în care elevii se pot concentra pe cunoștințele și abilitățile pe care le-au acumulat pe parcursul anilor. Aceste examene sunt esențiale pentru viitorul lor și, de multe ori, reprezintă o poartă de acces către învățământul superior sau o carieră promițătoare. Cu toate acestea, în fața Liceului Emanuil Gojdu, în locul unei liniști favorabile susținerii examenelor, se întinde un peisaj sonor al dezordinii și al zgomotului infernal. Zilnic, elevii sunt nevoiți să susțină examenele prin ceea ce poate fi descris drept un „zid de zgomot””, se arată în postarea făcută pe Facebook de mama unui absolvent.
Elevii au fost deranjați, în timpul examenului, de zgomotul făcut pe strada alăturată. „Dreptul la un mediu adecvat și liniștit pentru a-și demonstra cunoștințele ar trebui să fie garantat pentru fiecare elev în timpul acestor probe cruciale. Această situație precară le afectează capacitatea de concentrare, îi distrag și îi împiedică să ofere tot ceea ce au învățat în acești ani de studiu. Este nedrept ca acești tineri să fie privați de dreptul lor la o șansă echitabilă de a-și demonstra cunoștințele acumulate”, a mai scris Gianina, mama unui elev.
Lucrările sunt necesare, însă părinții sunt de părere că măcar în timpul examenului puteau fi sistate. La fel s-ar fi întâmplat și-n cazul Evaluării Naționale.
Dan Crețu, directorul comercial al societății Termoficare, a dezvăluit pentru Bihoreanul că, într-adevăr, lucrările puteau fi sistate pe durata examenelor, iar desfășurarea lor a fost o scăpare. Acesta a ținut să le promită elevilor că, la ultima probă de Bacalaureat, absolvenții vor avea parte de liniștea necesară.