BAC 2024 | Acestea sunt subiectele de la matematică. O problemă le-a dat elevilor mari bătăi de cap

Publicat: 02/07/2024 | 15:00
Elevii susțin azi proba la matematică, la BAC 2024

Elevii de clasa a XII-a au parte de mari emoții, marți, 2 iulie, când vor susține cea de-a doua probă a examenului de Bacalaureat 2024! În cazul profilului real și tehnologic, aceștia vor avea de rezolvat proba la matematică. Subiectele de la această materie vor putea fi consultate pe edu.ro, dar vor fi puse la dispoziție și de către CANCAN.RO. Se anunță un test de foc pentru o mulțime de viitori studenți, care speră de la primele ore ca problemele să nu le dea mari bătăi de cap și să treacă cu brio și peste examenul maturității!

UPDATE ora 15.00: A fost publicat baremul de corectare de la proba de Matematică, susținută de elevii clasei a XII-a, la Bacalaureat 2024.

Barem de corectare la proba de Matematică
Barem de corectare la proba de Matematică

UPDATE ora 12.00: Cele trei ore de examen au luat sfârșit! Proba de Matematică de la BAC 2024 s-a încheiat. Edu.ro va publica subiectele în format digital, urmând ca la ora 15:00 să apară baremul de corectare.

UPDATE ora 11.20: Subiectele de la proba scrisă de la Matematică s-au scurs pe internet la scurt timp de la începerea examenului. Pe foi apare centrul de examen „Constanța”, scrie edupedu.ro. Ieri, la prima probă, subiectele au apărut pe internet imediat după ce a început examenul. Ministerul Educației a făcut un apel la adresa directorilor, cadrelor didactice, elevilor și presei, însă totul a fost în zadar.

UPDATE ora 10.30: Au început să iasă primii elevi din sălile de examen. Proba la matematică se încheie la ora 12:00, după trei ore în care absolvenții de liceu pot rezolva cu grijă subiectele.

UPDATE ora 10.20: Subiectul I, exercițiul 4, le-a dat bătăi de cap elevilor. Cerința sună așa: „Determinați probabilitatea ca, alegând un număr din mulțimea A= (10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90), acesta să fie divizibil cu 20”. 

Mulți elevi au fost tentați să scrie că probabilitatea este 50%, adică 1/2, însă acest lucru este greșit. Pentru că, în mulțimea specificată sunt 9 numere, iar cele multiple de 20 sunt 4. Așadar, probabilitatea este, potrivit definiției, raportul dintre cazurile favorabile și cazurile posibile, în acest caz 4/9.

UPDATE ora 9.35: Au apărut subiectele de la proba de Matematică de la Bacalaureat 2024!

Acestea sunt subiectele de la matematică

UPDATE ora 9.00: A început proba la Matematică de la examenul de Bacalaureat 2024!

UPDATE ora 8.30: Accesul elevilor în sălile de examen la Bacalaureat 2024 nu mai este permis de la această oră. Fiecare absolvent de liceu și-a găsit locul în bancă și așteaptă foaia de examen. Mult succes!

Știrea inițială:

Este o zi mare și decisivă pentru viitorul multor elevi de clasa a XII-a. Marți, 2 iulie, vor susține proba la Matematică, fiind cel de-al doilea examen prin care vor trece la Bacalaureat 2024. Emoțiile sunt întinse la cote maxime pentru absolvenții filierei teoretice, profilului real (specializările mate-info, științele naturii), filierei vocaționale (militar) și a filierei tehnologice. Aceștia vor avea de trecut un mare hop: proba la matematică!

Cei care au absolvit profilul umanist și filiera vocațională (profil artistic, sportiv, unele specializări de la profil pedagogic, profil teologic etc.) vor susține, astăzi, proba la Istorie. 477 de centre au fost pregătite pentru ca 134.000 de elevi să susțină BAC-ul în această sesiune de vară. Se anunță două probe de foc, atât pentru adolescenții care dau nas în nas cu geometria și algebra, dar și cu povestirile istorice.

Pe data de 4 iulie, joi, elevii vor susține proba la alegere a profilului și a specializării. Concret, în funcție de filieră, profil sau specializare, absolvenții pot alege una dintre cele 10 materii: Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Sociologie și Psihologie. Vineri, 5 iulie, este ultima probă a examenului de Bacalaureat 2024. Elevii de la toate filierele, profilurile și specializările, care au urmat liceul într-o limbă a minorităților naționale, vor avea de susținut proba la Limba si literatura maternă.

CITEȘTE ȘI: BAC 2024 | REZOLVAREA SUBIECTELOR LA LIMBA ROMÂNĂ DE LA BACALAUREAT. UNDE AU GREȘIT MAJORITATEA ELEVILOR

Proba de matematică BAC 2024

Cum se va desfășura proba la Matematică 2024

Elevii trebuie să se prezinte în sala unde au fost repartizați, de la ora 7:30 la 8:30. Examenul va începe de la ora 9:00. Absolvenții nu au voie să intre în sala de examen cu manual, telefoane mobile, notițe, etc. și nici cu alte mijloace prin care pot comunica cu exteriorul, căști spre exemplu. De altfel, nu este permisă intrarea în sală nici cu poșetă/geantă ori diverse metode de calcul. Cei care nu țin cont de aceste reguli impuse de Ministerul Educației, riscă să fie dați afară din examen.

Există mai multe reguli care trebuie urmate atunci când un candidat la BAC 2024 intră în sala de examen. Când vine vorba despre accesul elevilor în centrul de examen, atunci un cadru didactic și un membru al personalului de pază trebuie să ceară buletinul fiecărui candidat. Se verifică actul de identitate și dacă fotografiile corespund.

Fiecare elev este îndrumat spre sala lui de examen, fiind rugat să citească pe ușa sălii lui extrasele din Metodologie. De asemenea, este interzis ca elevii să stea pe holuri mai mult de 5-7 minute. Totodată, candidații care au la ei materiale sau obiecte care nu sunt premise în sala de examen, sunt îndrumați spre sala de depozitare a acestora.

Când vor fi afișate rezultatele la BAC 2024

Elevii clasei a XII-a așteaptă cu sufletul la gură să încheie această săptămână de examene cu brio. Rezultatele de la BAC 2024 se vor afișa, atât în centrele de examen, cât și în mediul online, pe data de 8 iulie, până la ora 12:00. Se pot depune contestații în aceeași zi, între orele 12:00-18:00, inclusive prin mijloace electronice.

Cei care fac contestație și aspiră la o notă mai mare, au câțiva pași de urmat în acest sens: trebuie să completeze, să semneze şi să depună/transmită prin mijloace electronice o declaraţie-tip în care să precizeze că au luat cunoştinţă faptul că nota acordată ca urmare a soluţionării contestaţiei poate modifica, după caz, nota iniţială, prin creştere sau descreştere. Adică, nota poate crește, dar poate fi și scăzută de către comisia care se ocupă de contestații.

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru promovarea Bacalaureatului 2024

Pentru a promova examenul de Bacalaureat 2024, elevii trebuie să îndeplinească, în același timp, unele condiții:

  • să susțină toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale
  • să susțină toate probele scrise și să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea
  • să obțină media 6 la toate probele scrise

Ministerul Educației le pune la dispoziție tuturor celor interesați linia TELVERDE 0800801100, între orele 8:00-16:00, în zilele de examen de la BAC 2024. Numărul de telefon este pentru cei care sesizează unele probleme ori situații legate de organizarea/desfăşurarea examenului. Subiectele și baremul de corectare pentru fiecare probă scrisă vor fi puse la dispoziție, zilnic, la ora 15:00 pe subiecte.edu.ro.