BAC 2014 - Ai cam lasat-o pe tanjala cu invatatul, iar acum, ca se apropie BAC-ul, ai intrat in panica? Psihologul Andreas Hniatiuc iti spune cum poti sa te organizezi, astfel incat sa recuperezi timpul pierdut.
BAC 2014 – In general, in fata unui examen important cum este cel de Bacalaureat, care presupune acumulari pe o perioada indelungata de timp, este recomandat sa nu ajungem sa lasam materia neparcursa pe ultima suta de metri. Perioada premergatoare examenului nu ar trebui sa fie una de acumulari, ci una in care elevul ar trebui sa completeze si sa definitiveze informatiile asimilate anterior acestei etape.
Daca, totusi, din diverse motive, se ajunge in situatia in care elevul se confrunta cu lacune majore la nivelul informatiilor inaintea examenului decisiv, este recomandat ca acesta sa isi stabileasca anumite strategii de invatare rapida si eficienta.
Acestea trebuie sa se raporteze atat la volumul informatiilor supuse memorarii, cat si la relevanta acestora. Elevul trebuie sa surprinda informatiile cele mai reprezentative pentru tematica abordata si sa stabileasca legaturi logice cu celelalte subiecte din programa. De asemenea, fiind vorba de situatia in care timpul actioneaza in defavoarea celor care au lasat lucrurile pe final, este foarte important ca elevii in cauza sa isi planifice eficient agenda zilnica, astfel incat sa inlature activitatile care ar putea periclita procesul invatarii.
Evitati pauzele dese si inutile!
Programul de invatare trebuie sa acopere un interval de timp cat mai mare, dar este recomandat sa cuprinda si mici pauze menite sa creasca eficienta invatarii. Pauzele trebuie folosite in scopuri constructive, adaptate nevoilor de moment ale elevului si nu ar trebui sa fie un pretext pentru intreruperea sau amanarea procesului de invatare. Trebuie evitate pauzele dese si inutile care distrag atentia de la activitatea de invatare. De asemenea, trebuie evitata angajarea in activitati consumatoare de timp si energie.
Strategia de invatare, trebuie sa cuprinda tehnici de memorare selectiva, de parcurgere eficienta a materiei, prin sublinierea pasajelor importante, prin evidentierea ideilor principale si prin elaborarea unui rezumat pentru fiecare tema sau lectie ce trebuie invatata.
Un alt element esential in vederea depasirii momentului il reprezinta motivatia elevului in vederea invatarii si absolvirii examenului. Elevul trebuie sa gaseasca motivatia necesara pentru a finaliza cu bine aceasta etapa, sa isi planifice activitatile astfel incat sa fie eficient in tot ceea ce face.
CITESTE SI:
BAC 2014 – Astrele iti spun ce rezultate vei avea la BAC in functie de zodia in care te-ai nascut!