Azilele tenebrelor din București și Ilfov. Peste 100 de bătrâni, maltratați și înfometați. Gestul revoltător făcut de unul dintre administratorii „centrelor groazei”
Ziua de marți, 4 iulie, a venit cu o serie de informații care revoltă opinia publică. În această dimineață, au avut loc descinderi la zeci de cămine de bătrâni din țară. În 3 dintre acestea, au fost regăsiți peste 100 de oameni într-o stare deplorabilă. În azilele tenebrelor din București și Ilfov, oamenii legii au descoperit vârstnici matratați și înfometați, trăind în mizerie și umilință. De altfel, unul dintre administratorii „centrelor groazei”, unde se presupune că bătrânii ar trebui să fie îngrijiți corespunzător, a fost surprins într-o ipostază „generoasă” cu lăutarii – i-au „zburat” câteva milioane din buzunar, la o nuntă. Mai jos, în articol, se regăsesc detaliile. Atenție, urmează informații cu un impact emoțional semnificativ.
Azilele tenebrelor din București și Ilfov! În dimineața zilei de marți, 4 iulie 2023, au avut loc descinderi în mai multe orașe ale țării, la azilele de bătrâni. De altfel, „groaza” a fost surprinsă la trei cămine de bătrâni din Voluntari, Ilfov. O sută de vârstnici au fost găsiți în stare deplorabilă – trăiau în mizerie, erau matratați, înfometați și umiliți. Mai mult decât atât, nu primeau nici tratamentul medical necesar. În plus, persoanele care dețin „centrele groazei” din Capitală și împrejurimi au format un grup infracțional organizat în urmă cu trei ani (2020), acumulând un profit ilegal ce trece pragul de 5 milioane de lei. De altfel, banii erau încasați din plățile efectuate strict pentru întreținerea bătrânilor. Bani care nu au fost utilizați pentru bunăstarea vârstnicilor din „azilele tenebrelor”.
Umilința atinge pragul inuman: vârstnici înfometați, maltratați, fără medicație corespunzătoare, în „azilele tenebrelor” din București și Ilfov
Cei 100 de vârstnici au fost salvați de peste 300 de pompieri care s-au deplasat la „centrele groazei”. De altfel, la fața locului s-au mobilizat și polițiștii. Purtătorul de cuvânt al IGPR a declarat, în cursul zilei de marți, că vârstnicii erau exploatați prin „constrângere, violență, muncă neremunerată”, iar medicația lipsea, hrana nu era corespunzătoare. În plus, persoanele vârstnice erau „supuse la tratamente degradante și inumane”. Autoritățile nu au rămas indiferente în fața acestui caz tulburător. La DIICOT vor ajunge 26 de persoane, la sediul DICE se vor prezenta 15 martori, pentru audieri.
”Exploatarea acestor persoane se făcea prin constrângere, violență, muncă neremunerată, lipsea medicația necesară, hrana era inadecvată, iar persoanele erau supuse la tratamente degradante și inumane. Acest dosar penal a pornit de la o sesizare din oficiu a colegilor mei, în urma acțiunii, la DIICOT vor fi conduse 26 de persoane, iar alte 15 persoane martori vor fi duși la sediul DICE, pentru audieri. Scopul principal e acela de a salva viețile oamenilor, de a le acorda ajutor medical, de aceea sancțiunea beneficiază de sprijinul DSU”, a transmis Georgian Drăgan, purtător de cuvânt al IGPR.
Unul dintre administratorii „centrelor groazei” a „zburat” 6 milioane la lăutari
În continuare, unul dintre administratorii acestor „centre ale groazei”, mai cu seamă al azilului de bătrâni „Armonia”, care se află sub ocrotirea Asociației „Sfântul Gabriel cel Viteaz” din Ilfov, a făcut un gest care creează indignare. Anul trecut, bărbatul a fost filmat în timp ce se afla la o nuntă și era generos cu lăutarii de la eveniment. Atunci, Ștefan Godei înmâna unui artist mai multe bancnote. Bărbatul activează în lumea politică de peste zece ani. În anul 2013, acesta era vicepreședinte al Tineretului Social Democrat-Ilfov. Videoclipul poate fi urmărit AICI, la Gandul.ro.
Vârstnicii cerșeau la trecători, dezbrăcați, la gardul unui centru din Ilfov
De altfel, locuitorii din zona ilfoveană au declarat că bătrânii erau supuși unor traume și umilințe care întrec pragul realității. Unii dintre ei au mărturisit că vârstnicii veneau dezbrăcați la gard și pur și simplu cerșeau bani și mâncare. De asemenea, martorii susțin că astfel de situații nu aveau loc în mod izolat, ci de vreo doi ani.
„Veneau la gard în pielea goală. De vreo doi ani. Cred că erau bătuţi. De câte ori treceam pe acolo, săracii bătrâni veneau la poartă şi cerşeau: Vreau şi eu un ban, dă-mi şi mie doi lei. Nu ai şi tu un corn?”, au relatat câțiva locuitori din zonă.
Sursă foto: capturi video,