Pe 10 mai, românii sărbătoresc Ziua Regalității. Această zi are semnificaţie puternică pentru țara noastră. Data de 10 mai a fost chiar Ziua Naţională a României, până în 1947 când s-a instaurat dictatura comunistă. De această zi ne leagă mai multe evenimente importante din istoria României, printre care venirea lui Carol I în România în 1866, obţinerea Independenţei din 1877 şi Proclamarea Regatului în 1881.
Primul eveniment foarte important care a avut loc pe 10 mai este sosirea în țară a celui ce avea să devină primul rege al României, Principele Carol Hohenzollern Sigmaringen. După ce a primit acceptul împăratului francez Napoleon al III-lea și pe cel al regelui Prusiei, Wilhelm I, Principele Carol părăsește Castelul Sigmaringen de lângă Dusseldorf și se îndreaptă către România la sfârșitul lunii aprilie.
În 1877, tot pe 10 mai, a fost obținerea Independenței României față de Imperiul Otoman. La 10 mai 1877 Senatul României a votat Proclamația de Independență, act ce i-a adus un mare prestigiu lui Carol. Independeța absolută a României față de Imperiul otoman a fost recunoscută oficial în cadrul Congresului de la Berlin din 1878.
Al treilea eveniment important marcat pe 10 mai a fost Încoronarea Principelui Carol ca Rege al României, în 1881. Parlamentul a votat transformarea țării din Principat în Regat, iar Carol I a devenit primul Rege al României.
Ca zi națională, 10 mai a fost sărbătorită de țoți românii, până în 1917, după ce ocupația germană a interzis celebrarea ei. Apoi, au interzis-o și comuniștii, după abdicarea forțată a regelui Mihai din 1947.
De 10 mai, sunt organizate mai multe manifestaţii la Bucureşti şi la Blaj, de miercuri până duminică. La manifestările de Ziua Regalităţii vor participa Majestatea Sa Margareta, custodele Coroanei române, principele Radu, principesa Elena şi soţul ei, Alexander Philips Nixon, şi principesa Maria.
Joi, de la ora 8.00, în faţa Arcului de Triumf, va începe Maratonului Independenţei, competiţie sportivă care se va desfăşura pe traseul Arcul de Triumf, Palatul Elisabeta, Parcul Regele Mihai I, Teatrul de vară, Ansamblul Statuar „Părinţii Europei Unite” de pe Insula Trandafirilor, staţia de metrou Aviatorilor, zona sportivă de pe latura de nord a lacului Herăstrău, Podul Băneasa, Fântâna Mioriţa, Casa Presei Libere, Muzeul Satului, Arcul de Triumf, potrivit news.ro.
Tot joi, de la ora 11.00, la statuia Regelui Carol I din Piaţa Palatului Regal, va avea loc o ceremonie militară de depunere de flori în memoria fondatorului dinastiei naţionale şi al statului modern român. Va ave aloc și un concert de muzică de fanfară şi va fi executată o demonstraţie de măiestrie a mânuirii armei. Îşi vor da concursul Muzica Militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul, militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, precum şi Jandarmeria călare.
Palatul Elisabeta va găzdui de 10 Mai, de la ora 17.00, o petrecere în grădină la care sunt aşteptaţi, ca în fiecare an, mii de invitaţi din toate judeţele ţării şi din Republica Moldova.
În Parcul Regele Mihai I (Pavilion A – ExpoFlora – Herăstrău), la ora 19:00, va avea loc vernisajul expoziţiei „10 Mai – Ziua Regalităţii”, desfăşurată sub auspiciile Familiei Regale a României, în prezenţa principesei Maria.