Azi începe toamna cu adevărat! Cum ne afectează echinocţiul de toamnă
Echinocțiul de toamnă din 2023 avut loc astăzi, pe 23 septembrie, la ora 9.50. Acest fenomen marchează momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică.
Echinocțiul de toamnă indică debutul oficial al toamnei astronomice. În perioada următoare, zilele se vor scurta treptat în emisfera nordică, iar nopțile vor deveni din ce în ce mai lungi. Acest proces va culmina cu cel mai lung interval de întuneric în ziua solstițiului de iarnă, care are loc la sfârșitul lunii decembrie. Totodată, în acest interval se va trece la ora de iarnă, în ultima duminică a lunii octombrie.
Data exactă a acestui fenomen nu este constantă de la un an la altul, pentru că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. Din momentul introducerii calendarului gregorian în 1582, echinocțiul de toamnă a fost observat în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, dar mai frecvent pe 22 sau 23 septembrie.
Ce este fenomenul de echinocțiu
Echinocțiul reprezintă momentul în care ziua și noaptea au aceeași durată în orice loc de pe Pământ. Termenul „echinocțiu” provine din cuvântul francez „équinoxe,” care la rândul său derivă din latinescul „aequinoctium,” format din „aequus” (egal) și „nox” (noapte). Există două astfel de evenimente: echinocțiul de primăvară și cel de toamnă.
Echinocțiul de primăvară are loc atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc de la emisfera cerească sudică la cea nordică, în jurul datei de 20 martie – acest moment reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în emisfera sudică.
Punctul de intersecție a eclipticii cu ecuatorul ceresc se numește punctul vernal. De la această dată, durata zilei va crește în raport cu cea a nopții până la 21 iunie, când va avea loc solstițiul de vară. Echinocțiul de primăvară va reveni pe 20 martie și în anii următori, dar la ore diferite, notează Mediafax.
Cum ne afectează echinocțiul de toamnă
Această schimbare în natură poate influența emoțiile noastre și poate provoca uneori sentimente de melancolie sau nostalgie pentru timpurile mai calde și zilele mai lungi de vară.