Avocatul Poporului face lumină în scandalul vaccinării, despre care s-a spus că ar putea deveni obligatorie: “În spatele unei strategii există o lege, iar cetățeanul…”
Recenta lansare a campaniei naționale de informare a populației privind vaccinarea s-a lăsat cu efecte dintre cele mai surprinzătoare. Unul dintre acestea a fost constatat de către reprezentanții instituției Avocatul Poporului care s-au trezit peste noapte cu zeci de petiții pe tema contestării demersului declanșat la începutul lunii august de către specialiștii Ministerului Sănătății.
Renate Weber, Avocatul Poporului, a confirmat pentru CANCAN.RO creșterea numărului de sesizări pe acest subiect.
Lumea nu face diferența între strategie și lege!
(NU RATA: O celebră cântăreață a murit după ce s-a infectat intenționat cu COVID-19. Femeia era antivaccinistă)
„Avem în ultima perioadă un număr destul de mare al sesizărilor pe acest subiect. E vorba despre o chestiune delicată, iar asta s-a văzut, în ultima vreme, și în creșterea petițiilor legate de campania celor de la Ministerul Sănătății. Lumea nu face diferența că discutăm despre o strategie, iar nu despre o lege. Abia în cazul unei legi putem interveni”, a declarat Renate Weber pentru CANCAN.RO.
Ea atrage atenția asupra faptului că instituția nu poate răspunde pe acest subiect, în condițiile date.
„O strategie nu este egal cu o lege. În spatele unei campanii va exista, probabil și o lege. Dar multă lume nu mai are răbdare și crede că e vorba deja despre obligativitate și decizii impuse. Or, e evident că lucrurile nu stau deloc așa! Iată de ce e necesar că lumea să știe bine despre ce este vorba!”, trage ea un semnal de alarmă pentru cei care de obicei se plasează împotriva celor care nu sunt de acord cu campaniile de vaccinare.
La rândul său, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat la începutul lunii august că instituția pe care o conduce va derula pe durata următoarelor 90 de zile o campanie de informare națională pe tema importanței vaccinării.
E cert că încrederea în vaccinare a scăzut mult în România
El a vorbit, printre altele, și despre Strategia Națională de Vaccinare 2023 – 2030, document despre care a precizat că este „în curs de aprobare”.
„Trebuie să recunoaştem faptul că în perioada pandemiei COVID-19 a scăzut încrederea în vaccinare. Acum, prin această campanie de informare şi conştientizare, dar şi prin altele care vor urma, Ministerul Sănătăţii îşi exercită rolul său esenţial, de a încuraja vaccinarea populaţiei, considerând însă că aceasta nu este o acţiune obligatorie, ci puternic recomandată pentru cetăţeni, iar decizia individuală trebuie luată în mod informat, pe baza datelor ştiinţifice. Acest lucru îl face actuala campanie, care-i îndeamnă pe cetăţeni să se informeze asupra beneficiilor vaccinării pentru sănătatea lor şi a celor dragi”, a explicat, în urmă cu o lună, Alexandru Rafila.
Pe de altă parte, Avocatul Poporului își propune să intervină și într-o altă chestiune ce ține tot de domeniul medical din România.
(CITEȘTE ȘI: Medicul Monica Pop, reacție dură în cazul vaccinării copiilor: ”În medicină nimic nu e sigur”)
Aceeași Renate Weber a precizat că există unele îngrijorări legate de numărul parcă din ce în ce mai mare al medicilor care refuză să mai execute gărzi medicale.
„Vom încerca în cursul lunii septembrie să discutăm și cu reprezentanți ai Ministerului Sănătății, dar și ai Colegiului Medicilor pe tema gărzilor din sistemul medical. Aici avem deja niște motive de îngrijorare, fiindcă avem semnale ale refuzului în creștere de a onora asemenea servicii. Or, ăsta e motivul pentru care vom încerca să-i aducem pe toți la aceeași masă și să vedem cum se poate detensiona problema. Fiindcă e evident că garda în sistemul nostru medical are un rol foarte important, de efectele căruia au beneficiat milioane de români. Vom discuta și cu medici cu mare experiență în domeniu, tocmai din dorința de a găsi abordările cele mai potrivite. Vom încerca să discutăm și despre protocoalele din domeniu, pentru a fi evitate pe viitor cazuri precum cel al femeii de la Târgu Jiu, operată de hernie deși era însărcinată în nouă luni”, a precizat Renate Weber tot pentru CANCAN.RO.
Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la pont@cancan.ro, să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.