Din cauza numărului mare de noi cazuri înregistrate în ultima perioadă, a fost adoptat un nou set de reguli stricte, menite să oprească răspândirea accelerată a virusului. Printre noile reguli se numără și purtarea măștii de protecție în spațiile deschise, iar cei care nu respectă această regulă riscă amenzi de până la 2.500 de lei. Însă potrivit avocatului Gheorghe Piperea, această decizie este ilegală.
Gheorghe Piperea a explicat că măsura impusă de Guvernul Orban este ilegală, această neregăsindu-se în nicio lege. Acesta a mai spus că pentru ca regula purtări măștii în spațiile publice să fie legală era nevoie de schimbarea legii în Parlament. (CITEȘTE ȘI: ANUNȚUL FĂCUT DE RAED ARAFAT! MASCA DE PROTECȚIE DEVINE OBLIGATORIE ÎN SPAȚIILE PUBLICE)
„În legea 55/2020, aceea care a trecut pe repede înainte în Parlament, pentru că așa a bătut cu pumnul în masă domnul președinte Iohannis, la art. 13, litera a) se vorbește despre obligativitatea purtării măștilor în spațiile publice închise.
Nicăieri în cuprinsul acestei legi și nici în legea 136, legea aceea care a trecut prin Parlament, de asemenea, pe repede înainte, nici acolo nu spune nicăieri că se poate institui în vreun fel obligativitatea purtării măștii în spațiile publice. Asta este una la mână. În al doilea rând, după câte se observă este vorba despre niște hotărâri de Guvern, respectiv ordine de ministru, care practic completează legea.
Nu ai voie, principiul actelor juridice nu permite ca printr-o Hotărâre de Guvern sau Ordin de Ministru să completezi legea”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea, potrivit Antena 3.
Astfel, potrivit avocatului, pentru că măsura nu este prevăzută în lege, amenzile pe care cetățenii le primesc, din această cauză, se pot contesta. (VEZI ȘI: REPLICI HALUCINANTE! CUM REACȚIONEAZĂ CĂLĂTORII DIN MIJLOACELE DE TRANSPORT ÎN COMUN, ATUNCI CÂND LI SE REPROȘEAZĂ CĂ NU POARTĂ MASCĂ: „AI TUPEU ÎN TINE”)
”În momentul de față, obligația purtării măștii și în spațiile închise, nu numai în spațiile deschise, nu mai are sancțiune contravențională, rămâne o simplă recomandare.
Eu chiar sugerez oamenilor să conteste. Asta nu înseamnă că toată lumea trebuie să se pune în astfel de situații, și să-l refuze, sau să-l bruscheze sau să-l certe pe polițist pentru că polițistul își face treaba.”, a mai spus Gheorghe Piperea.