Aveți bancnote rupte?! Ce trebuie să faceți ca să le schimbați. Veți primi în schimb altele nou-nouțe

Publicat: 02/03/2023 | 20:04

Cine n-a avut măcar o dată în viață o bancnotă ruptă în portofel sau în geantă?! Însă, știm că cele care sunt uzate sau deteriorate nu mai pot fi folosite. Totuși, vestea bună este că poți primi în schimb altele noi.

Mergi la Banca Națională a României pentru a primi alte bancnote!

Pentru a putea să schimbați bancnotele deja deteriorate cu alte noi, trebuie să le depuneți la Banca Națională a României, în funcție de caz. În categoria „Bancnote uzate” sunt incluse următoarele tipuri de însemne monetare, precum bancnotele murdare, șifonate, decolorate sau pătate, inscripționate, cu elementul de identificare complet în ambele poziții, dar șters sau ilizibil și care au suprafața întreagă.

Elementul de identificare al unei bancnote se referă la seria și numărul tipărite pe reversul ei, unul în continuarea celuilalt. Acesta este imprimat în două poziții, atât pe vertical cu cerneală neagră, cât și pe orizontală cu cerneală roșie.

În aceeași categorie intră și bancnotele rupte, perforate, tăiate, dar ale căror caracteristici principale nu sunt deteriorate și au elementul de identificare complet. Tot aici sunt incluse și bancnotele care au fost rupte și ulterior lipite, la care se constată că toate fragmentele formează suprafața completă, iar elementul de identificare este complet, lizibil și în ambele poziții.

Banii uzați trebuie să îndeplinească anumite condiții pentru a putea fi schimbați cu alții noi (Foto: Pixabay)

CITEȘTE ȘI: AJUTOR DE 2000 DE LEI DIN PARTEA GUVERNULUI! CE CATEGORII DE PERSOANE VOR PUTEA BENEFICIA DE BANI

Cum trebuie să arate bancnotele deteriorate pentru a le putea schimba

A doua categorie se numește „Bancnote deteriorate”, iar aici intră tipurile de însemne monetare precum: bancnotele cărora le lipsește maximul 40% din suprafață (dacă au fost tăiate, decupate sau rupte), dar la care elementul de identificare este complet și lizibil, cel puțin într-o singură poziție.

De asemenea, bancnotele obținute prin lipirea mai multor fragmente ale aceleiași bancnote și care prin reconstituire formează minimum 60% suprafața, elementul de identificare fiind complet și lizibil și în cel puțin o singură poziție.

Pe această listă sunt și bancnotele care sunt expuse la o sursă de căldură și își micșorează dimensiunile inițiale prin încrețire, dar totuși nu prezintă lipsuri de suprafață, iar elementul de identificare îndeplinește condițiile de a fi vizibil și în ambele poziții.

Tot aici se încadrează și cele care au 40% din suprafață arsă, iar fragmentul rămas are dimensiunile micșorate, dar la care elementul este vizibil  parțial sau în totalitate, în ambele poziții, lizibil și cel puțin într-o singură poziție.

Important de menționat sunt și bancnotele care au inscripționate desene sau sunt pătate în spectrul ultraviolet.

VEZI ȘI: CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BANII DIN „CUTIA MILEI” DIN BISERICĂ, DE FAPT. PĂRINTELE CALISTRAT CHIFAN DIN IAȘI A EXPLICAT TOT

Cum arată bancnotele fără putere circulatorie

Ultima categorie se numește „Bancnote fără putere circulatorie”, iar aici se încadrează însemnele monetare care au încetat să mai fie mijloace legale de plată și au fost retrase din circulație de către BNR.

Categoriile de bancnote uzate și deteriorate se schimbă și se plătesc cu 100% din valoarea nominală.

De asemenea, bancnotele fără valoare care nu se schimbă și nu se plătesc sunt: cele care prezintă un grad avansat de deteriorare, cele lipite între ele, bancnotele care au mai mult de 40% din suprafață lipsă, dar și cele care sunt compuse prin alcătuirea a două sau mai multe elemente din bancnote diferite.

De reținut este și faptul că bancnotele extrem de deteriorate, în așa fel încât autenticitatea lor nu se poate stabili de persoanele specializate, vor fi trimise pentru expertiză la Banca Națională a României.

This browser does not support the video element.