Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare Cod galben de caniculă pentru 25 de județe din țară și București. În restul țării se va manifesta instabilitate termică accentuată, cu averse torențiale pe spații relativ restrânse.
Codul galben este valabil până duminică seară, ora 23, și sunt vizate sudul și estul țării, acolo unde disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală va trece pragul critic de 80 de unități. Temperaturile vor fi foarte ridicate, până la 37 de grade Celsius, mai ales în Lunca Dunării.
După mai multe zile de caniculă și disconfort termic accentuat, nord-vestul țării se află de vineri sub cod galben, portocaliu şi roşu de furtuni violente, grindină și vânt puternic.
”Încă de dimineață au fost trimise mai multe avertizări generale valabile pentru astăzi și pentru ziua de mâine. O dată pentru caniculă și disconfort termic astăzi și mâine pentru regiunile extracarpatice toate județele din aceste zone, dar și un cod cu două mesaje de instabilitate atmosferică pentru vestul nord-vestul și parțial centrul țării, un cod galben pentru mâine la ora 10:00 pentru vijelii pe alocuri vijeli, căderi de grindină, descărcări electrice și averse care vor depăși 25-40 de litri pe metru pătrat dar și un cod portocaliu pentru mai multe județe din Banat Crișana Maramureș, nord-vestul Transilvaniei până mâine dimineață la ora 6:00, aici așteptăm să se acumuleze cantități mari de apă pe arii restrânse chiar 60-80 pe litri pe metru pătrat.
Aceste avertizării au fost dublate în această după amiază de mai multe coduri fie portocalii darchiar și roșii pentru zona de munte a județelor Suceava, Sibiu, Alba și Cluj unde am avut aceste sisteme noroase staționare care au generat cantități de apă și de peste 50-60 de litri pe metru pătrat ceea ce a impus aceste coduri roșii.
Sâmbătă și duminică instabilitatea atmosferică se mai restrânge, mai putem avea furtuni, dar pe arii mai restrânse în special prin sud-vestul țării poate și prin nord, nord-est în zona de munte, dar deocamdată nu se văd cantități mari de apă”, a spus Mihai Timu, meteorolog de serviciu ANM, la Antena 3.
O furtună solară masivă s-a apropiat de Pământ, în urmă cu trei zile, cu o viteză de 1,6 milioane de kilometri pe oră. Potrivit specialiștilor, fenomenul poate duce la perturbarea alimentării cu energie electrică la nivel mondial. Furtuna solară ar putea lovi sateliții care operează în atmosfera superioară a Pământului, ceea ce ar putea afecta navigația GPS, semnalele telefonului mobil și televiziunea prin satelit.
Furtuna este rezultatul unor schimbări majore ale curenților, plasme produse de vânturile solare.