Situația din România este una îngrijorătoare, după ce numărul de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus se află pe o pantă ascendentă. Specialiștii trag un semnal de alarmă în acest sens.
Mai mulți specialiști trag un semnal de alarmă în legătură cu situația din România. În ultimele două săptămâni, în țara noastră s-au înregistrat mii de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dar și decese, fiind situați pe primul loc în Europa. Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, susține faptul că România ar fi trebuit să aibă demult un lockdown.
„Există în România în acest moment un număr foarte mare de infecţii şi sistemul nostru medical este asfixiat de numărul mare de cazuri de COVID-19 în stare gravă. Dar nu ne gândim doar la pacienţii cu COVID-19 care au nevoie de ATI, ci şi la restul pacienţilor care, din pricina acestei saturaţii a sistemului medical şi suprasolicitării, ajung să nu mai poată primi îngrijiri medicale pentru alte afecţiuni, fie ele cronice sau acute. Starea de lockdown ar fi trebuit de altfel impusă mult, mult mai devreme, pentru că existau deja semnale de alarmă şi dacă nici acum nu se discută despre această măsură vom avea în continuare situaţia tragică pe care o vedem acum. Şi va fi din rău în mai rău. Pentru că numărul cazurilor va creşte, iar personalul medical este obosit. Orice altă măsură acum cu purtatul măştii, cu carantină de noapte – lucruri utile, dar nu vor face o diferenţă majoră.
Vezi și A FOST DETECTAT PRIMUL CAZ DE PERSOANĂ INFECTATĂ CU TULPINA DELTA PLUS A CORONAVIRUSULUI
Tot ce poate face starea de lockdown este să reducă din agresivitatea răspândirii virusului. Deci, vom încetini numărul de infecţii noi şi vom da timp sistemului medical să respire şi să poată avea grijă de pacienţi. Nu este o măsură pe termen lung, dar se impune în momentul de faţă, ţinând cont că nu am fost în stare să ne pregătim pentru acest val pandemic”, susține Ștefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford.
De asemenea, doctorul Vasile Cepoi, șeful DSP Iași, spune, potrivit Adevărul.ro: ”Evaluarea statistică făcută de noi arată că la jumătatea lunii noiembrie se va atinge vârful valului. Dacă nu se respectă mai departe regulile, pentru că urmează perioada Sărbătorilor, în care poporul român va simţi nevoia să fie liber să se distreze, probabil că în a doua jumătate a lunii ianuarie va fi şi al cincilea val”.
Sursă foto: Pixabay