Medicul pediatru Mihai Craiu a declarat, vineri, în cadrul unei emisiuni la radio, că deși rata de infectare cu noul coronavirus este mică, la școală o măsura de distanțare socială este, practic, imposibilă.
Concret, școlile din România ar putea deveni adevărate focare de infecție pentru elevii nu pot fi ținuți departe unul de celălat. „În momentul ăsta stăm mulțumitor în România, dacă e să ne uităm strict la cifre și să le comparăm cu ale altora. Și guvernnații au zis că e mai mică amploarea lucrurilor negative decât se aștepta.
Din punct de vedere medical copii au o susceptibilitate mai mici privind infecția ia la noul coronavirus. Există dovezi extensive că probabilitatea ca un copil să se infecteze în acelaași condiții e contact e de trei ori mai mică decât a unui adult. De aceea există un gram de optimist. Deci vârsta este un factor de risc, cu cât este mai înaintată cu atât riscul este mai mare. Deci nu de copii îmi este frică. Ei pot să fie purtători”, a declarat medicul la Rock FM.
Totodată, Craiu spune că școala este locul unde au loc cele mai multe contacte, mai ales în pauze. „Vorbitul tare că stăm la un metru și jumătate sau mai mult, nu este foarte sigur, mai ales dacă nu purtăm mască, iar copiii nu stau departe unul de celălalt, stau foarte aproape. La școală s-a observat că problema cea mai mare este pauza. Acolo sunt cele mai multe contacte de la distanță mică. Trebuie urmărite exemple din țări asiatice.
Emoții vor fi foarte multe. Există exemplul țărilor nordice unde s-au protestat pe marginea deschiderii școlilor. Ar trebui ascultați experții epidemiologi. În momentul ăsta suntem într-o situație dificilă emoționant”, a mai precizat medicul Mihai Craiu.
La rândul său, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a declarat că se pregătesc măsuri speciale care vor fi implementate în toate școlile din România în contextul pandemiei de coronavirus.
Printre acestea se numără: accesul la apă și săpun și educație sanitară; elevii suspecți nu vor avea acces în unitatea de învățământ; pauzele ar urma să fie modificate în școlile cu un număr mare de elevi; purtarea măștilor medicale.