Avertismentul îngrijorător al experţilor despre marele cutremur din România. Ce ar putea influenţa activitatea seismică
În ultimele 48 de ore au avut loc două seisme puternice, iar din acest motiv discuţiile despre „marele cutremur” care ar putea lovi România au apărut din nou în spaţiul public. Prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a transmis faptul că un cutremur de peste 7 grade, cu efecte puternice, va avea loc la noi în ţară, cel mai probabil, în jurul anului 2040.
În cadrul unui interviu pentru România TV, Mihai Diaconescu, fizician în cadrul la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului a vorbit despre activitatea seismică din zona Vrancea. De asemenea, expertul a dat detalii şi despre marele cutremur din România.
„Şi anul trecut prima perioadă a anului a fost caracterizată de o intensificare a activităţii seismice. Nu trebuie să ne facem probleme că am avut două cutremure – unul de 4 grade şi altul de 4,3 grade”, a explicat fizicianul Mihai Diaconescu.
În acelaşi timp şi prof. Dr. Ing. Gheorghe Mărmureanu a oferit mai multe informaţii despre seismul care ar urma să aibă loc în România. Acesta a explicat de ce ar putea fi influenţată activitatea seismică.
„Va fi un cutremur cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri. Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat Prof. Dr. Ing. Mărmureanu.
CITEŞTE ŞI: VAL DE CUTREMURE ÎN ROMÂNIA, ÎN NUMAI PATRU ORE
„Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a concluzionat profesorul Mărmureanu.
Sursă foto: Arhivă Cancan