Avertismentul făcut de nutriționiști! Carnea friptă pe grătar poate da naștere unor substanțe cancerigene
Puțini știau asta! Nutriționiștii îi avertizează pe români referitor la carnea friptă pe grătar. Trebuie să fie ponderați atunci când vine vorba despre consumul acesteia, dar și atenți la modul de preparare.
Grătarul este una dintre activitățile favorite ale românilor. Mulți sunt cei care nu se pot lipsi de gustul delicios al mititeilor făcuți pe jar încins sau al preparatelor din carne. Totuși, nutriționiștii avertizează și spun că trebuie să fim atenți la ce mâncăm, pentru că ne-am putea alege cu probleme de sănătate. Specialiștii oferă sfaturi importante legate de prepararea deliciilor pe grătar, pe care toți românii ar trebui să le știe și să le pună în practică, spre binele lor.
„Grătarul, adică frigerea cărnii sau a altor alimente este poate cea mai nesănătoasă metodă de preparare, la concurenţă cu prăjirea. În cazul prăjirii, putem însă controla mult mai bine temperatura şi timpul de expunere”, a explicat Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie, notează Mediafax.
Nutriționiștii spun că există posibilitatea ca preparatele din carne făcute pe grătar să dea naștere unor substanțe cancerigene. Cristian Mărgărit a explicat pas cu pas cum s-ar putea întâmpla acest lucru.
„Când carnea atinge metalul încins, apar transformări chimice cu rezultate foarte toxice – substanţe dovedit cancerigene. Fumul, atât cel al sursei de căldură cât şi rezultat din arderea grăsimii care se scurge, este şi el extrem de periculos. Mai mult, nitritul cu care carnea poate fi aditivată devine mult mai nociv atunci când aceasta este pusă pe grătar, în special semipreparatele din carne tocată, cum sunt mititeii, hamburgerii, cârnaţii, etc”, a mai spus specialistul în nutriție.
CITEȘTE ȘI: SANDU COCOȘATU’ A DEZVĂLUIT REȚETA SECRETĂ PENTRU CEI MAI BUNI MICI! DETALIUL CARE FACE DIFERENȚA
Ce trebuie să facem ca grătarul să fie mai puțin dăunător
Nutriționiștii îndeamnă românii să aleagă o plită, în locul celebrului grătar, pentru ca preparatele din carne să nu fie nocive. „În primul rând, trebuie să pornim de la o carne curată, fără nitrit. Marinarea cărnii poate reduce sinteza compuşilor toxici, deci este indicat să folosim un «baiţ» bogat în antioxidanţi (plante aromatice). Berea neagră se pare că ajută foarte mult. Alegem o plită (tablă, planşă) în loc de grătarul clasic. Astfel, carnea va fi expusă ceva mai uniform la căldură, deci reducem şansa să apară zone foarte arse şi va fi mai ferită de fum. Cu cât e mai groasă plita, cu atât mai bine”, a conchis specialistul, pentru sursa amintită.