Avertismentul economiștilor pentru 2019! Vine o nouă criză, iar noile taxe vor face viața mai scumpă

Publicat: 02/01/2019 | 10:08
Avertismentul economiștilor pentru 2019! Vine o nouă criză, iar noile taxe vor face viața mai scumpă

Anul 2019 este un an al marilor schimbări și din punct de vedere financiar. Vor apărea noi taxe în România, va crește salariul minim – dar va depinde de studiile superioare pe care le au sau nu le au angajații -, iar criza – la nivel global – nu este doar o ”sperietoare” creată artificial. 

Foarte mulți se întreabă cu îngrijorare ce se va întâmpla, din punct de vedere financiar, în anul 2019. Economiștii au deja unele puncte de reper, iar acestea oferă o imagine relevantă asupra a ceea ce ne așteaptă în noul an.  

Salariu minim brut diferențiat

Oficial, 1,7 milioane de angajați din cei 4,9 milioane care există în România sunt plătiți cu salariul minim brut pe economie. Salariul minim va fi diferențiat în cazul angajaților cu studii superioare și cel puțin un an de vechime.

Acesta este de 2.350 lei brut începând din 1 ianuarie, iar net, adică „în mână”, înseamnă 1.413 lei. Pentru angajații fără studii superioare, salariul minim crește de la 1.900 la 2.080 de lei brut din 1 ianuarie.

CITEȘTE ȘI: SPECIALIȘTII BNR AVERTIZEAZĂ: ”O NOUĂ CRIZĂ BATE LA UȘĂ!”

În mână, adică net, angajații plătiți cu salariul minim pe economie vor primi doar cu puțin mai mult: aceștia vor încasa lunar 1.260 de lei, față de 1.160 de lei, cât luau anterior. 

Noi taxe, viața mai scumpă

„Taxa pe lăcomie” este o taxă care se aplică băncilor de la 1 ianuarie 2019, în cazul în care dobânzile cresc peste un anumit nivel. Astfel, dacă indicele ROBOR trece de 2%, Guvernul va taxa activele bancare. Acestea sunt creditele date populației și firmelor, dar și investițiile în titluri de stat, prin care împrumută Guvernul. Măsura va aduce 3,6 miliarde de lei la buget, potrivit Executivului.

Analistul Adrian Bența se așteaptă ca toate aceste costuri să se regăsească în final la client. Concluzia este că toți românii cu credite, carduri de credit sau alte produse bancare vor ajunge să plătească mai mult.

CITEȘTE ȘI: CE A PROFEȚIT FAIMOSUL NOSTRADAMUS PENTRU 2019

O altă taxă este cea de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, în vreme ce companiile de telecomunicații vor plăti o taxă de 3%. În domeniul gazelor, Executivul a aprobat plafonarea prețului la 68 de lei pe MWh timp de trei ani.

O altă taxă impusă este cea de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din domeniul jocurilor de noroc.  

Abia în septembrie va crește punctul de pensie

Concomitent, punctul de pensie ar trebui să crească începând cu 1 septembrie 2019, cu 15%, de la 1.100 de lei la 1.265 de lei. De asemenea, pensia minimă ar urma să crească tot de la 1 septembrie cu 10%, de la 640 de lei la 704 lei.

România are 5,011 milioane de pensionari, iar pensia medie se ridică la 1.135 de lei, potrivit datelor Ministerului Muncii. Impactul legii pensiilor ar urma să fie de 75,5 miliarde de lei în 2019, potrivit proiectului Ministerului Muncii.

O nouă criză mondială nu este doar o poveste de speriat populația

„Un adevărat ciclon amenință economia globală” și, pe măsură ce 2018 se încheie, devine clar că o posibilă recesiune în 2019 este mult mai probabilă decât părea acum un an, consideră experții Euler Hermes, o companie de asigurarea de credite comerciale în domeniul garanţiilor şi al colectării creanţelor. Euler Hermes este deținută de către gigantul german Allianz. 

„Un adevărat ciclon amenință economia globală. Prin forța sa de a influența economia globală, Statele Unite se află în mijlocul ciclonului, trimițând valuri de șoc și incertitudine către restul lumii. În timp ce China, Japonia și zona euro se află în vârful stabil al ciclonului, capabile să absoarbă șocurile, piețele emergente se află în vârtejul instabil. Cu toate acestea, anticipăm că economia globală poate provoca o astfel de furtună, iar creșterea PIB-ului mondial ar trebui să rămână rezistentă în 2018 și 2019”, arată Euler Hermes într-un comunicat.