Chirurgul MIRCEA BEURAN, totul despre simptomele tăcute ale CANCERULUI
ALTCEVA cu Adrian Artene
Acasă » Trending » Avertismentul „chimic” al lui Putin: Va apela la armele de distrugere în masă?

Avertismentul „chimic” al lui Putin: Va apela la armele de distrugere în masă?

De: Eliza Popescu 06/04/2022 | 16:57

Este ziua 42 de război în Ucraina. Chiar dacă a trecut peste o lună de la izbucnirea conflictului armat pe teritoriul ucrainean, armata lui Vladimir Putin nu a făcut progrese majore. Armata Ucrianei reușește să se mențină pe poziții, utilizând armele pentru contracararea atacurilor din partea soldaților ruși.

Fără un plan bine pus la punct, Vladimir Putin amenință că va apela chiar și la armele de distrugere în masă, pentru că el sugerează că Ucraina are rachete cu agenți biologici și chimici. Iar amenințarea Kremlinului, prin gravitatea ei, este urmărită cu mare atenție de șefi de stat, dar și de experții militari. Mai ales că s-a spus că au fost deja folosite bombe cu fosfor.

Armele chimice sunt arme de distrugere în masă, folosite în război, care conțin substanțe chimice toxice care pot cauza moartea, o incapacitate permanentă sau temporară a inamicului. Aceste arme folosesc substanțe nocive produse în laborator și care nu există deja în natură.

Armele chimice au fost interzise de Organizația Națiunilor Unite (ONU), prin Convenția din 1993. Pe 5 noiembrie 1997, Rusia a ratificat convenția și a declarat că deține un arsenal de aproximativ 40.000 de tone de arme chimice din epoca sovietică.

Rusia și-a îndeplinit obligațiile din tratat, prin distrugerea a 1% din agenții chimici până în anul 2002, însă a solicitat asistență tehnică și financiară. Dar și prelungiri ale termenelor, din cauza problemelor de mediu legate de eliminarea acestor substanțe.

În anul 2011, rușii au declarat că au distrus un procent de 57% din stocurile lor, iar în 2017 Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice a anunțat că Rusia a distrus tot depozitul de arme chimice.

Sovieticii au avut un arsenal uriaș de arme chimice. Centrul industriei armelor chimice din URSS era un complex industrial de pe malurile Volgăi, din regiunea Saratov, un centru numit Șihanî.

Era o zonă interzisă unde aveau acces doar oamenii care lucrau acolo sau aveau autorizații speciale. În acest complex existau o mulțime de laboratoare și de fabrici care produceau cea mai mare parte a arsenalului militar chimic sovietic.

Tot la Șihanî a început și producerea unui compus experimental pe atunci: Noviciok. Oficial, producția de arme chimice a încetat în 1987 în URSS, când la conducere era Mihail Gorbaciov. După dezmembrarea URSS, în 1991, au existat anumite anulări și modificări pe baza distrugerii arsenalului de arme chimice, după ce Rusia a aderat la Chemical Weapon Convention.

Foști și actuali oficiali ai Statelor Unite ale Americii și NATO consideră că Rusia are arme chimice pe care nu doar că nu le-a distrus, dar a și sfidat tratatele internaționale pe care le-a semnat și continuă să producă astfel de arme.

Laboratoarele militare au continuat să funcționeze, iar oamenilor de știință ruși li s-a permis să continuie cercetările în domeniul militar, în temeiul unei lacune din Convenția privind armele chimice, care le-a permis să producă niște cantități mici de arme chimice, doar cu scop defensiv.

Chiar dacă Rusia nu deține, în acest moment, un arsenal însemnat de arme chimice care poate fi folosit pe frontul din Ucraina, le poate produce într-un timp foarte scurt. În cateogria acestor arme chimice intră și munițiile, dispozitivele și alte materiale confecționate special ca să transforme armele convenționale, într-unele cu produse toxice.

De cele mai multe ori, aceste substanțe pot fi diseminate, prin intermediul grenadelor sau obuzelor de artilerie, și pot fi sub formă lichidă, gaz sau solidă și sunt extrem de toxice. Aceste arme sunt produse în special să facă rău indivizilor, nu infrastructurii.

Astfel, agenții chimici de luptă se împart în mai multe categorii în funcție de efectul pe care-l produc asupra organismului uman: agenți toxici, paralizanți și agenți psihochimici.

Agenții toxici se împart în agenți sufocanți, care pot produce moarte sau intoxicații grave prin inhalarea acestora; sangvini, care acționează prin inhalare și se distribuie în organism prin intermediul sângelui și inhibă capacitatea pe care o au celulele sangvine de a utiliza și transfera oxigenul.

Tot aici se încadrează și agenții toxici vezicanți, care acționează prin inhalarea aerosolilor sau chiar în contact cu pielea și au un efect întârziat.

Aceștia pot duce la orbire, leziuni permanente ale plămânilor sau la moarte. Și agenții neurotoxici, care produc direct paralizia mușchilor care produc deplasarea, mușchilor respiratorii sau a celui cardiac.

O altă categorie a agenților chimici este reprezentată de cei paralizanți, care afectează sistemul nervos central și periferic și au capacitatea de a se împrăștia sub formă de aerosoli. Acești agenți blochează transmiterea influxurilor nervoase de la creier la organe, astfel că inamicul moare la scurt timp după ce este contaminat.

Cea de-a treia categorie este reprezentată de agenții psihochimici. Sunt niște arme neletale care au proprietăți depresive, halucinogene. Inamicii pot fi ușor scoși din luptă pentru că agenții psihochimici provoacă psihoze individuale sau chiar de grup, se răspândesc prin aerosoli, iar folosirea lor nu este interzisă prin niciun tratat internațional.

Printre armele chimice folosite de armata rusă, de-a lungul anilor, câteva substanțe chimice au devenit celebre. Gazul mușter, numit și iperită, a fost folosit încă din Primul Război Mondial. Acesta are puterea de a arde atât fața, cât și ochii și pielea, iar efectul durează mai multe zile. Iperita a fost produsă de fosta URSS în cantități uriașe după anii 1950.

Fosgenul sau diclorura de arbonil este o altă substanță foarte otrăvitoare folosită pe câmpul de luptă ca un agent sufocant. După inhalare, în funcție de doză, ajunge în plămâni, iar inamicul poate muri chiar și la câteva minute, în funcție de cantitatea inhalată. Totodată, acesta are un miros sufocant și irită ochii.

Clorul Gazos a fost, de asemenea, folosit în Primul Război Mondial și poate fi extrem de eficient ca să alunge inamicii din zona baricadelor.

Noviciok este cel mai periculos agent neurotoxic, care s-a dezvoltat în URSS. Formula chimică a fost secret de stat și nu a fost încadrată în lista substanțelor interzise de convenția armelor chimice pentru că a fost diferită față de alți agenți toxici.

Acest agent chimic a fost folosit și pentru a-l otrăvi pe Alexei Navalnîi, în 2020. A fost dezvoltat în Uniunea Sovietică în anii 1970 şi 1980. Acesta este foarte toxic și afectează sistemul nervos.

Bombele cu fosfor, odată detonate, în contact cu oxigenul, eliberează particule care întunecă vederea adversarului și a echipamentelor. Acestea au efecte brutale asupra oamenilor, pot să ardă suprafața pielii, să sufoce, să otrăvească sau chiar să omoare adversarul.

În contextul în care Rusia va recurge la utilizarea acestor arme chimice, NATO susține că va furniza Ucrainei echipamente de protecție împotriva acestora și va proteja și forțele desfășurate pe flancul estic împotriva acestor amenințări.

Documentarea acestui material a fost făcută de Gandul.ro

Urmărește Cancan.ro pe Google News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București Activează în presa online de mai bine de 5 ani Din anul 2019 face parte din grupul de presă Gândul Media Network
Parteneri
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista a rămas aproape dezgolită
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era necesar să avem o relație strânsă”
Honorius Prigoană, copia fidelă a tatălui său. Cum o descria pe Adriana Bahmuțeanu: „Nu era...
S-a aflat unde au fost duși copiii Adrianei Bahmuțeanu, după ce au fost scoși din casa lui Silviu Prigoană de Protecția Copilului! Detalii explozive: „Eu mă aflam la ușa lui când a venit poliția. Are toate șansele să îi recupereze” | EXCLUSIV
S-a aflat unde au fost duși copiii Adrianei Bahmuțeanu, după ce au fost scoși din...
O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe TikTok. Fetița a fost operată degeaba pe creier de două ori
O femeie și-a drogat fetița de un an ca să câștige mai mulți urmăritori pe...
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de cod Oreșnik. „Nu există modalități de contracarare”
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Ciolacu a făcut o criză de furie când a fost întrebat din nou despre zborul cu avionul Nordis
Ciolacu a făcut o criză de furie când a fost întrebat din nou despre zborul...
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a făcut marele anunț: „În curând...”
Ce decizie au luat Culiță Sterp și Daniela Iliescu după ce s-au cununat! Artistul a...
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit:
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu animalul de companie. “Cât de distrusă era Petra, care o iubește enorm.”
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22 de ani! Tânăra a fost găsită fără suflare în locuința familiei sale. Cei care au cunoscut-o sunt în stare de șoc
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara. Cele mai afectate zone
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
BANCUL ZILEI.  Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Microsoft bombardează utilizatorii Windows 10 cu reclame pentru versiunea 11
Microsoft bombardează utilizatorii Windows 10 cu reclame pentru versiunea 11
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Bianca Drăgușanu a răbufnit după scandalul cu Gabi Bădălău. Contrazice poliția și spune în premieră un detaliu dureros:
Bianca Drăgușanu a răbufnit după scandalul cu Gabi Bădălău. Contrazice poliția și spune în premieră...
Țara surprinzătoare care a intrat pe lista agențiilor de turism din România. Un sejur de 7 zile, all-inclusive, costă 1000 de euro, e un paradis exotic recomandat celor care vor să facă plajă
Țara surprinzătoare care a intrat pe lista agențiilor de turism din România. Un sejur de...
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și până la sfârșit. Trei zodii devin favoritele astrelor
Acestea sunt zodiile care vor avea un decembrie ca în povești, de la început și...
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți contesta
Statul îți IA BANII. Românii n-au dreptul la ei, deși i-au câștigat corect. Nu poți...
Adriana Bahmuțeanu, luată la mișto de Honorius Prigoană. Niciodată nu a plăcut-o. ''Avem o relație de bună ziua și la revedere senzațională''
Adriana Bahmuțeanu, luată la mișto de Honorius Prigoană. Niciodată nu a plăcut-o. ''Avem o relație...
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Calendarul pensiilor în luna decembrie. Când vin banii. Schimbare anunțată de Ministerul Muncii
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de lei
Ce se întâmplă cu toți pensionarii din România cu pensii mai mici de 3.000 de...
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă este femeia de care a divorţat legenda Stelei
Prima mare iubire a lui Gabi Balint a împlinit 50 de ani! Cât de frumoasă...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate ninsori și vânt puternic. Ce au anunțat meteorologii
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
VIDEO  Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale:
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au stat aici, dar nepăsarea a făcut ca locul să ajungă o ruină. Mulți trec pe lângă el și habar nu au ce este
Conacul istoric din România care a ajuns în paragină. Nume mari ale țării au stat...
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a îmbogățit peste noapte
Peste ce a dat un instalator care făcea reparații într-o vilă. S-a îmbogățit peste noapte
Ceartă de proporții între Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău. A intervenit poliția, după ce s-ar fi ajuns la violență și vătămări corporale
Ceartă de proporții între Bianca Drăgușanu și Gabi Bădălău. A intervenit poliția, după ce s-ar...
×