Avertisment venit din Marea Britanie, despre vaccinul anti-COVID: ce s-ar putea întâmpla la toamnă

Publicat: 07/02/2021 | 17:26

Specialiștii din Marea Britanie au lansat avertismentul: la toamnă s-ar putea să fie nevoie de un rapel la vaccinurile anti-Covid, iar apoi de o doză anuală.

Vaccinurile împotriva coronavirusului nu reușesc să țină pasul cu mutațiile pe care virusul le face pentru a supraviețui. Ministrul pentru vaccinare din Marea Britanie, Nadhim Zahawi, a declarat că s-ar putea ca în toamnă să fie nevoie de o revaccinare a populației, pe măsură ce apar noi variante ale coronavirusului. Declarația vine în ciuda faptului că guvernul de la Londra este încrezător că actualele produse administrate pentru imunizarea contra Covid-19 vor preveni simptomele severe, transmite Guardian, citat de Digi24. (CITEȘTE ȘI: PREDICȚIE ÎNGRIJORĂTOARE A SPECIALIȘTILOR ÎN SĂNĂTATE DESPRE EVOLUȚIA PANDEMIEI: „LA ACTUALA RATĂ DE VACCINARE, VIAȚA VA REVENI LA NORMAL ÎN 7 ANI”)

Avertisment venit din Marea Britanie, despre vaccinul anti-COVID: ce s-ar putea întâmpla la toamnă

Nadhim Zahawi s-a pronunțat la scurt timp după publicarea unui studiu care arată că vaccinul Oxford/AstraZeneca are o eficacitate redusă împotriva tulpinii sud-africane. ”Cu cât vaccinăm mai mult, cu atât virusul va încerca să supraviețuiască și să recurgă și la alte mutații”, a spus el. ”Credem că probabil va exista o doză anuală sau un rapel în toamnă, apoi o vaccinare anuală, așa cum procedăm cu vaccinările contra gripei”, a declarat Zahawi la BBC. Oficialul a avertizat totodată că ”cu cât vaccinăm mai mult, cu atât virusul va încerca să supraviețuiască și să recurgă și la alte mutații”. (NU RATA: MEDICUL VIRGIL MUSTA, EXPLICAȚII DESPRE PRIMA REACȚIE ADVERSĂ RARĂ APĂRUTĂ ÎN ROMÂNIA, DUPĂ ADMINISTRAREA VACCINULUI COVID)

Ministrul a mai spus că guvernul de la Londra este dedicat asigurării de vaccinuri împotriva noilor tulpini, un exemplu fiind acordul cu compania biotech germană CureVac, anunțată săptămâna aceasta, pentru 50 de milioane de doze din potențiale noi vaccinuri. ”Nu este încă în stadiul în care putem vaccina oameni, dar în condițiile în care toți dezvoltatorii folosesc platforme tehnologice, există căi de a produce vaccinuri foarte ușor de adaptat. Ne așteptăm, anul acesta, să arătăm că noua variantă a vaccinului va genera anticorpi care recunosc noua variantă. Apoi va fi cam ca realizarea de vaccinuri antigripale. Foarte probabil, va fi disponibil din toamnă”, a declarat Sarah Gilbert, principalul cercetător din domeniul vaccinurilor de la Oxford.

Cristian Blanuta
Cristian Blănuță este redactor la CANCAN.RO, site care face parte din Grupul de Presă GÂNDUL. A început să lucreze în mass-media în anul 1996, la ziarul MONITORUL DE BACĂU. Au urmat ZIARUL DE BACĂU, PROSPORT (Ediția ... citește mai mult