Valul patru al pandemiei începe să își pună amprenta asupra Europei, numeroase țări au început să impună din nou restricții în încercarea de a împiedica răspândirera tulpinii Delta a coronavirusului. Lumea se află la începutul unui nou val de infecții și decese provocate de COVID-19, a spus directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Adresându-li-se membrilor Comitetului Olimpic Internațional din Tokyo, Tedros Adhanom Ghebreyesus a declarat că eșecul global de a distribui vaccinuri, teste și tratamente alimentează o „pandemie cu două căi”. Țările care au resurse adecvate, cum ar fi vaccinurile, se deschid, în timp ce altele se blochează în încercarea de a încetini transmiterea coronavirusului SARS-CoV-2. Potrivit lui, cu cât pandemia se prelungește mai mult, cu atât va aduce mai multe tulburări socioeconomice.
El a avertizat că „la 19 luni de la pandemie și la șapte luni de la aprobarea primelor vaccinuri, suntem acum în stadiile incipiente ale unui alt val de infecții și decese”. Tedros a adăugat că amenințarea globală a pandemiei se va menține până când toate țările vor avea control asupra bolii. ”Pandemia se va termina atunci când lumea va alege să îi pună capăt. Este în mâinile noastre. Avem toate instrumentele de care avem nevoie: putem preveni această boală, o putem testa și o putem trata”.
Institutul Național de Sănătate Publică a publicat miercuri un raport îngrijorător privind evoluția pandemiei din țara noastră. INSP nu exclude varianta reintroducerii restricțiilor, în contextul în care următorul val epidemic cu tulpina Delta va fi unul ”substanțial în ceea ce privește infecțiile și spitalizările”.
În prezent, situația la nivel național a cazurilor de COVID-19 este stabilă, cu un trend descendent în ultimele 60 de zile, atât în ceea ce privește numărul de cazuri confirmate, cât și cel al deceselor, ratei de pozitivare și numărului de pacienți internați la terapie intensivă. Totuși, la nivel internațional situația este mai gravă, din cauza apariției unor noi variante de virus. În aceste condiții, la sfârșitul lunii iulie 2021 se estimează că în România se vor înregistra, în medie, între 20 – 200 cazuri noi pe zi, arată sursa citată.
Sursa foto: Arhiva Cancan