Varianta Omicron se răspândește în întreaga lume, iar medicii sunt îngrijorați de faptul că aceasta a suferit numeroase mutații, fiind posibil sa poatî îmbolnăvi chiar persoane care au trecut prin boală sau s-au vaccinat. În acest context, OMS trage un semnal de alarmă în ceea ce privește apariția de noi tulpini.
”Lumea se confruntă cu un „cocktail toxic” din cauza insuficienţei acoperirii vaccinale împotriva COVID-19 şi a nivelului de depistare a cazurilor”, a avertizat şeful OMS. Tedros Adhanom Ghebreyesus spune că acesta este un teren propice pentru răspândirea variantelor coronaviruslui.
„Sfârşitul pandemiei nu este o chestiune de şansă, este o chestiune de alegere. La nivel mondial, avem un cocktail toxic de slabă acoperire vaccinală şi depistare foarte slabă, o reţetă perfectă pentru ca variantele să se reproducă şi să se amplifice”, a spus directorul OMS în cadrul unei conferinţe de presă.
Potrivit OMS, varianta Omicron – care este mai este numită şi B.1.1.529 – „a fost semnalată pentru prima dată OMS pe 24 noiembrie 2021 de Africa de Sud, în timp ce primul caz cunoscut confirmat în laborator a fost identificat plecând de la un eşantion prelevat pe 9 noiembrie”.
OMS a calificat vineri Omicron drept o variantă „îngrijorătoare”, nivelul cel mai ridicat.
Omicron îi îngrijorează pe experţi pentru că prezintă numeroase mutaţii susceptibile să o facă mai contagioasă şi potenţial mai rezistentă la vaccinuri. În prezent se efectuează studii pentru a determina dacă într-adevăr lucrurile se prezintă astfel şi în ce măsură, dar primele rezultate ar urma să fie disponibile în următoarele săptămâni.
Sursa foto: Arhiva Cancan