Avertisment către întreaga lume: ”Nu subestimați varianta Omicron!”
Organizația Mondială a Sănătății a atribuit litera greacă Omicron unei variante de COVID-19 nou identificate în Africa de Sud. Astfel, la o ședință a Departamentul de Sănătate al Africii de Sud, Unben Pillay, un medic generalist, a spus că, deși „este încă devreme” să se pronunțe, cazurile pe care le-a văzut erau în general cu forme ușoare.
„Avem pacienți cu tuse uscată, febră, transpirații nocturne și dureri corporale. Oamenii vaccinați tind să se descurce mult mai bine”, a spus medicul.
Pe de altă parte, medicul de familie Angelique Coetzee din Pretoria a spus că mulți dintre pacienții săi prezentau simptome neobișnuite, în special oboseală severă, și niciunul nu raporta pierderea gustului sau a mirosului.
Deși poate dura câteva săptămâni până să avem răspunsuri clare cu privire la natura amenințării reprezentate de Omicron, apar dovezi că vaccinurile oferă cel puțin o oarecare protecție. Dr. Wassila Jassat de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile a spus că în orașul sud-african Tshwane, unde a fost detectată varianta Omicron, 87% din internările în spital au fost în rândul pacienților nevaccinați.
Rudo Mathivha, șeful secției de terapie intensivă de la Chris Hani Baragwanath, principalul spital din Soweto, a spus același lucru: „Observăm o schimbare semnificativă a profilului demografic al pacienților cu COVID-19. Tinerii între 20 de ani și puțin peste 30 de ani vin cu forme moderate până la severe, unii având nevoie de terapie intensivă. Aproximativ 65% nu sunt vaccinați, iar majoritatea celorlalți sunt doar pe jumătate vaccinați”.
Cu toate acestea, diferențele demografice ar putea fi pur și simplu un factor al ratei de vaccinare: 64% dintre cei peste 60 de ani din Africa de Sud au făcut cel puțin o doză de vaccin, comparativ cu doar 26% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 18 și 34 de ani, relatează digi24.ro.
De ce sa ne temem de varianta Omicron
Oricât de liniștitoare ar fi astfel de povestiri, ele trebuie tratate cu prudență, avertizează experții. „Toate afirmațiile despre severitatea Omicron sunt nesigure în acest moment, deoarece se bazează pe povestiri sau foarte putine date. Chiar și rezultatele primelor studii epidemiologice vor fi probabil părtinitoare, deoarece există provocări majore atunci când se deduce severitatea bolii cu noile variante – mai ales acum că mulți oameni au dobândit imunitate, fie prin vaccinare, fie prin infectare”, a spus Dr. Müge Çevik, specialist în boli infecțioase la Universitatea St Andrews.
Pe de altă parte, știm din mutațiile anterioare ale virusului că diferite variante pot declanșa forme mai mult sau mai puțin severe de boală și simptome variate. De exemplu, varianta Alpha (detectată pentru prima dată în Marea Britanie) a fost mai transmisibilă și asociată cu forme mai grave în comparație cu variantele anterioare, dar simptomele au fost în general similare.
Delta (detectată pentru prima dată în India) este și mai transmisibilă și mai mortală și, totuși, două dintre simptomele principale de COVID – tuse persistentă și pierderea mirosului și gustului – sunt mai puțin frecvente, dar mai multe persoane raportează dureri de cap și/sau sângerări din nas.
Un motiv pentru astfel de diferențe ar putea fi schimbările în modul în care virusul interacționează cu celulele noastre imunitare. Multe simptome comune ale bolii, cum ar fi febra sau curgerea nasului, sunt cauzate în principal de răspunsul imun la infecții, mai degrabă decât de daune directe cauzate de virusuri sau bacterii.
Diferențele dintre răspunsurile noastre imune pot explica, de asemenea, de ce doi indivizi nu au neapărat aceleași simptome dacă sunt infectați cu același virus sau aceeași variantă.
Simptomele noii variante de COVID-19 sunt neobişnuite
Simptomele noii variante de COVID-19 sunt neobişnuite, însă uşoare, a mai spus Coetzee, adăugând că ea a fost prima care a alertat cu privire la posibilitatea unei noi variante după ce la cabinetul ei din Pretoria s-au prezentat, la începutul lunii noiembrie, pacienţi cu simptome neobişnuite de coronavirus, care s-au plâns de oboseală severă.
Coetzee a fost primul medic sud-african care a alertat autorităţile în legătură cu pacienţi care au contractat o nouă variantă de COVID-19, pe 18 noiembrie.
Sursa foto: Arhiva Cancan