Aventurile „de-o noapte” și picturile îi mănâncă averea: Povestea oligarhului care a plătit cel mai scump divorț din lume, iar acum a primit o țeapă de sute de milioane!

Publicat: 01/10/2024 | 15:57

Oligarhul rus Dmitri Ribolovlev poate fi ușor considerat unul dintre cei mai ghinioniști miliardari ai lumii. După ce a făcut miliarde de dolari din afacerile din domeniul îngrășămintelor agricole, Ribolovlev a început să-și piardă, treptat, din avere. 

De ce? Ei bine, din cauza propriilor fapte. Cunoscut în primul rând ca patron al clubului sportiv AS Monaco, miliardarul are în „palmares” un record nedorit: cel mai scump divorț din lume!

Cum s-a întâmplat acest lucru? Păi, în 2014, o instanță din Elveția a decis că miliardarul trebuie să îi plătească fostei sale soții, Elena, nu mai puțin de 3,3 miliarde de euro la capătul procesului de divorț, care a durat șase ani. Practic, doar prin acest divorț, magnatul și-a pierdut jumătate din avere. Sau cel puțin din drepturile asupra averii, dat fiind că nu este clar dacă Elena a reușit până acum să îl execute silit sau nu, mai ales că activele lui Ribolovlev erau înghețate în momentul în care instanța a luat decizia.

Soția sa a spus în instanță că acesta s-a folosit de bunurile comune ale cuplului pentru a face diverse achiziții, printre care și dreptul de proprietate asupra AS Monaco, dar și mai multe case, cumpărate de la personalități precum Donald Trump sau Will Smith.

În apropiere de Anul Nou, în 2008, Elena a depus actele de divorţ. În cererea sa, aceasta scria că nu mai poate suporta infidelităţile soţului ei, ea descriind petrecerile cu diverse tinere de pe iahturile sale private, alături de alţi oligarhi.

CITEȘTE ȘI: CUM ARATĂ CEASUL SCUMP ȘI PERSONALIZAT REFUZAT DE DAVID POPOVICI! ÎL POARTĂ SYLVESTER STALLONE ȘI JEAN-CLAUDE VAN DAMME, IAR PAPA FRANCISC L-A PRIMIT CADOU ÎN ROMÂNIA

Iubirea pentru femei și pentru artă l-a făcut să piardă miliarde

Dar asta nu a fost totul! Un mare iubitor de artă, magnatul deține o colecţie impresionantă de lucrări de Picasso, Van Gogh şi Monet. Și tocmai acest lucru l-a făcut să mai piardă sume uriașe. Este vorba de o „țeapă” căreia i-a căzut victimă anul trecut.

Ribolovlev a acuzat casa de licitații Sotheby’s că a conspirat cu dealerul de artă elvețian Yves Bouvier pentru a-l păcăli să plătească prețuri „umflate” pentru patru lucrări, inclusiv Salvator Mundi, o reprezentare a lui Hristos atribuită lui Leonardo da Vinci, care avea să devină cea mai scumpă operă de artă vândută la vreo licitație.

Însă o instanță din Statele Unite a dat dreptate casei de licitații în dosarul în care magnatul a susținut că Sotheby’s l-a înșelat, făcându-l să piardă sute de milioane de dolari, arată The Guardian.

Potrivit documentelor judecătorești, Bouvier a cumpărat lucrarea Salvator Mundi cu 83 de milioane de dolari în 2013 și i l-a vândut a doua zi lui Ribolovlev pentru 127,5 milioane de dolari. Ribolovlev a vândut ulterior lucrarea la casa de licitații Christie’s, în 2017, pentru 450,3 milioane de dolari, un preț record pentru o operă de artă scoasă la licitație.

Salvator Mundi. Sursa foto: Profimedia

Lucrarea a fost cumpărată de Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite, și fusese plănuită să devină atracția principală într-o nouă galerie din Abu Dhabi. Cu toate acestea, lucrarea nu a fost prezentată, deoarece experții au avut dubii cu privire la autenticitatea sa.

CITEȘTE ȘI: MILIARDARUL ROMÂN CARE A AVUT LEGĂTURI CU MAFIA SICILIANĂ NU MAI SCAPĂ DE PROBLEME! FIICA ÎI DĂ LOVITURA DE GRAȚIE!

Ce a cerut miliardarul în instanță

În martie anul trecut, judecătorul Jesse Furman i-a permis lui Ribolovlev să depună o plângere de fraudă în legătură cu patru lucrări: cea a lui da Vinci și încă trei lucrări semnate de Gustav Klimt, Rene Magritte și Amedeo Modigliani.

Ribolovlev a făcut referire în proces la 15 opere de artă de talie mondială pentru care a plătit mai mult de 1 miliard de dolari și l-a acuzat pe Bouvier că l-a lăsat fără sute de milioane de dolari.

Furman a respins capetele de cerere referitoare la celelalte 11 lucrări, inclusiv lucrări semnate de Pablo Picasso, Auguste Rodin și Henri de Toulouse-Lautrec.

Bouvier nu a fost inculpat și a susținut că nu a făcut nimic rău. În 2023, Bouvier și Ribolovlev au ajuns la o înțelegere confidențială cu privire la toate litigiile dintre cei doi.

Cazul a fost printre cele mai cunoscute procese privind fraudele cu lucrări de artă din ultimii ani, oferind o viziune asupra unei industrii adesea secrete în care cumpărătorii bogați uneori nu știu de la cine cumpără.

CITEȘTE ȘI: CUM SE MENȚINE ION ȚIRIAC ÎN FORMĂ MAXIMĂ LA 85 DE ANI. CE SECRET ARE: „ÎN FIECARE ZI”

This browser does not support the video element.